I det fynske folks tjeneste

Svend Lings dømt i Højesteret: - Det kan jeg ikke leve med

Den pensionerede fynske læge Svend Lings har mandag middag fået stadfæstet sin dom på 60 dages betinget fængsel ved Højesteret i København. Lings siger efter dommen, at han vil fortsætte sin ulovlige rådgivning til mennesker, der vil begå selvmord.

00:26

Den pensionerede fynske læge Svend Lings fik mandag endeligt afgjort sin sag ved Højesteret. Video: Morten Albek

Den fynske læge Svend Lings, der er dømt for at have hjulpet syge mennesker til at begå selvmord, fik mandag sin ankesag afgjort i Højesteret.

Højesteret stadfæster dommen fra Landsretten, der lød på 60 dages betinget fængsel. Læs hele dommen her.

- Højesteret har talt, og så er det sådan at loven skal forstås. Men det kan jeg ikke leve med, lyder den første kommentar fra den fynske læge. 

Svend Lings blev i januar dømt i Østre Landsret for at have medvirket til et selvmordsforsøg og to selvmord, hvilket udmøntede sig i en dom på 60 dages betinget fængsel. En dom han og anklagemyndigheden begge ankede, men altså også den dom, der nu er stadfæstet ved Højesteret.

Svend Lings har dog ikke tænkt sig at rette sig efter dommen.

- Nu genoptager jeg mit rådgivningsarbejde - ulovligt eller ikke. Jeg kan ikke svigte de mennesker, der kontakter mig og jeg vil fortsat rådgive dem, siger Svend Lings.

Læs også Fynsk læge får den endelige dom mandag: - Jeg frygter det værste og håber det bedste

I april besluttede procesbevillingsnævnet, at sagen kunne komme for Højesteret, og mandag den 16. september var Svend Lings så i retten for tredje og sidste gang i sagen, inden den altså skulle endeligt afgøres mandag.

Anklageren i sagen, Anne Risager, har tidligere sagt, at sagen efter hendes mening burde give et års ubetinget fængsel til Svend Lings.  

Selv gik Svend Lings og hans forsvarer efter en frifindelse.

Kørt i flere år

Sagen begyndte i 2017, da Svend Lings i Radio24Syv fortalte, at han rådgav og udskrev medicin til terminalt syge mennesker, der ønskede at dø.

Styrelsen for Patientsikkerhed meldte herefter Svend Lings til politiet, og han blev siden tiltalt for at have medvirket til et selvmordsforsøg og to selvmord. 

I byretten i Svendborg blev han kendt skyldig i at have medvirket til et selvmord og et selvmordsforsøg. Tiltalen om at medvirke til det andet selvmord blev han frikendt for. Dommen lød på 40 dages betinget fængsel, hvilket både anklagemyndigheden og Svend Lings ankede, hvorefter sagen gik i Landsretten.

BRUG FOR HJÆLP?

Livslinjen

Har du selvmordstanker, så ring til Livslinien på 70 20 12 01. Du kan være anonym. 

 

Psykiatrifonden

Ring eller chat eller skriv og få faglig rådgivning. Ring på 39 25 25 25. Du kan være anonym. Pårørende kan også henvende sig til Psykiatrifonden.

 

Depressionsforeningen

Depressionsforeningen er for depressionsramte, bipolare og pårørende, der har brug for at tale med nogen, der forstår og lytter. Ring på 33 12 47 74.

 

Psykiatrisk skadestue

Ved behov for akut psykiatrisk hjælp, så kontakt psykiatrisk skadestue. Læs mere her.

 

Akut

Hvis din tilstand er akut, så ring 112.