I det fynske folks tjeneste

Syddanske boligpriser haler ind på hovedstaden

Forskellen på huspriserne i Syddanmark - ja overalt vest for Storebælt - og priserne i Hovedstadsområdet er blevet mindre.

Huspriserne i Jylland har hentet ind på huspriserne i Region Hovedstaden siden slutningen af 2010.

Det viser en ny analyse, som Realkredit Danmark har foretaget for TV2.dk.

- Det viser, at den regionale prisudvikling på boligmarkedet umiddelbart er knap så skæv, som det til tider bliver fremstillet, siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig til TV2.dk.

Måler man priskløften mellem et parcelhus på 140 kvadratmeter i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, så skal man i dag betale cirka 1.040.000 kroner mere for huset i Region Hovedstaden.

Det er samme prisforskel som i slutningen af 2009, og godt 200.000 mindre end i slutningen af 2010.

Det samme billede ser man i forhold til Region Syddanmark og Region Nordjylland, hvor priskløften til hovedstaden i samme periode også er blevet reduceret med i omegnen af 200.000 kroner og nu er tilbage på niveauet fra starten af 2010.

Ser man på perioden fra 2006 til 2009 blev priskløften også reduceret dramatisk i takt med, at det københavnske boligmarked bremsede først op og oplevede kraftige prisfald i kølvandet på finanskrisens indtog.

Går man endnu længere tilbage og ser på perioden fra 1992 og frem tilboligboblens top voksede priskløften mellem Region Hovedstaden og de andre regioner uafbrudt.

Da forskellen var på sit højeste mellem Region Hovedstaden og Region Midtjylland, skulle man betale næsten 1,9 millioner kroner mere for parcelhuset i hovedstaden. Det er som nævnt reduceret til 1.040.000 kroner i dag.

Region Nordjylland er det mest ekstreme eksempel - her var priskløften på det gennemsnitlige parcelhus på 140 kvadratmeter helt oppe på 2.350.000 kroner tilbage i 2006.

I dag er priskløften en lille million kroner mindre på cirka 1.380.000kroner.

Christian Hilligsøe Heinig peger på, at der dog stadig er stor spredning i udviklingen på boligmarkedet.

Han venter, at det københavnske boligmarked i de kommende år vil klare sig bedre end boligmarkederne i provinsen, blandt andet fordi, derer kommet mere gang i handelen med huse i Region Hovedstaden, ligesom antallet af til salg-skilte er reduceret kraftigere i ogomkring København.