I det fynske folks tjeneste

Syddanske unge skal skal blive bedre til at stemme

6.000 unge syddanskere skal de næste to måneder deltage i 20 interaktive valgmøder på tværs af Region Syddanmark.

De næste par måneder skal 6.000 elever i Region Syddanmark deltage i interaktive valgmøder i regionen. Formålet er at gøre de unge mere interesserede i at stemme.

Formålet med møderne er at øge de unges stemmedeltagelse ved valget 19. november.

Fredag sparker Region Syddanmark og 300 unge på Erhvervsgymnasiet Grindsted gang i det første af i alt 20 ungevalgmøder op mod valget 19. november.

Frem til den 15. november vil 6.000 syddanske førstegangsvælgere blive præsenteret for regionens opgaver, blive bedt om at sætte sig i en regionspolitikers sted og få indblik i, hvor stor indflydelse regionen har på deres hverdag.

Ved det seneste regionsvalg i 2009 stemte kun halvdelen af 18-21-årige førstegangsvælgere, og derfor håber Region Syddanmark, at ungevalgmøderne vil hjælpe til med at øge stemmeprocenten blandt de unge:

- Vi har oplevet en stor interesse for de 20 møder fra både uddannelsesinstitutioner og partiernes kandidater, og det håber vi selvfølgelig går igen ude hos de unge på selve møderne - og at vi vil kunne se det smitte af på de unges stemmeprocent til valget, siger Mikkel Hemmingsen, regionsdirektør i Region Syddanmark.

Fire konkrete dilemmaer

På mødet skal eleverne og fem regionale kandidater til regionsvalget diskutere, hvad der er vigtigst i fire konkrete situationer.

Små kortfilm præsenterer deltagerne til mødet for de fire konkrete dilemmaer:

- hurtigere adgang til kræftbehandling eller kortere ventetid på skadestuerne

- talentfulde unge frem for frafaldstruede unge på ungdomsuddannelserne

- flere pladser til spiseforstyrrede frem for bedre rammer for unge indlagt på hospitaler og

- bedre bustransport til ungdomsuddannelser frem for skabelsen af flere arbejdspladser.

Det er ikke kun de fem kandidater, der får taletid på møderne. Efter hvert dilemma er blevet præsenteret, kan de unge via deres mobiltelefon eller bærbare computer stemme på, hvad de mener, er vigtigst.