Sydfyn overvejer nationalpark

Sydfyns Udviklingssamarbejde, SUS, beder nu fire kommuner undersøge muligheden for at gøre Det Sydfynske Øhav til en nationalpark.

Bestyrelsen i SUS, der blandt andet tæller borgmestrene i Langeland, Ærø, Faaborg-Midtfyn og Svendborg Kommuner, mener at oprettelse af en nationalpark i Det Sydfynske Øhav vil være en styrkelse af området.

Ikke mindst med hensyn til turisme, men også som et attraktivt sted at bo.

Derfor beder bestyrelsen økonomiudvalgene i de fire kommuner om at arbejde videre med at undersøge muligheden.

Første skridt er at fastsætte processen for det videre forløb. I løbet af maj skal kommunerne så beslutte om processen, kaldet undersøgelsesfasen, skal sættes igang.

Sker det, indebærer det en omfattende inddragelse af borgerne i at afgøre om man ønsker en nationalpark.

Ønsker man det, kan beslutningen tages i 2010.

Det er staten, der udpeger nationalparker, men for at komme i betragtning kræves opbakning og forarbejde gjort af lokale myndigheder og borgere. 

Sagde nej første gang

Allerede i 2002 blev det daværende Fyns Amt og de sydfynske kommuner spurgt om de ville være med i et forprojekt om etablering af nationalparker.

Dengang var svaret nej.

- Vi kunne simpelthen ikke se præcist nok, hvad det gik ud på, og vi ville ikke købe katten i sækken forklarer daværende formand for Fyns Amts Teknik- og Miljøudvalg, Poul Weber.

Holdningen var, at en nationalpark kunne betyde så strenge restriktioner, at mange nuværende beboere ikke kunne blive boende.

- Det Sydfynske Øhav er et kulturlandskab, hvor der er gjort meget for at skabe balance mellem beskyttelse og benyttelse. I det daværende projekt kunne vi ikke se, om det kunne forblive sådan. Derfor sagde vi nej, siger Poul Weber

Oversigt

    Oversigt