I det fynske folks tjeneste

Sygeplejersker er blevet mere blufærdige

Flere sygeplejersker er blufærdige i forhold til patienterne. Det gør patienterne flove, advarer Ældre Sagen.

Når de nedre regioner skal vaskes på patienterne, eller kateteret skal lægges, siger et stigende antal unge sygeplejersker fra. Det fortæller en række kilder på landets sygehuse og på sygeplejeuddannelsen til metroXpress.

- Sygeplejerskerne er klart mere blufærdige end før i tiden, siger Inge Aagard, afdelingssygeplejerske på Hjerte-, Lunge og Karkirugisk afdeling ved Odense Universitetshospital til metroXpress.

- Hvis patienterne er nøgne eller har problemer med selv at klare intimplejen, så oplever jeg stadig oftere, at nogle sygeplejersker har svært ved at give den rette hjælp, fordi de er for blufærdige, fortsætter hun.

På hendes afdeling i Odense bliver der foretaget komplicerede indgreb, som betyder, at patienterne ikke kan klare sig selv i flere dage efter operationen.

- Her er det jo helt afgørende, at man kan træde til og hjælpe patienterne med intimpleje, fordi de jo er helt afkræftede, siger Inge Aagard til metroXpress.

Margrethe Kähler, ældrepolitisk konsulent i Ældre Sagen, frygter, at en stigende blufærdighed blandt sygeplejersker vil gå ud over ældre og svage patienter.

- Hvis sygeplejerskerne er mere blufærdige, bliver de også mere tøvende over for patienterne. Det går ikke, fordi man er enormt sensitiv over for sine omgivelser, når man er syg. Resultatet vil være, at patienterne bliver flove, skamfulde og mismodige, siger Margrethe Kähler.