Sygeplejersker giver færre blå blink

En sygeplejerske på alarmcentralen betyder færre udrykningermed blå blink. Det er erfaringen hos Region Syddanmark, efter at sygeplejersker det seneste år har været tilknyttet alarmcentralen, skriver DR Fyn.

Sygeplejerskerne håndterer alle opkald, der handler om sygdom eller tilskadekomne. På et år har det betydet en femtedel færre udrykninger med blå blink. Til gengæld kører ambulancerne nu oftere ud uden udrykning.

Og det glæder den lægefaglige leder af regionens alarmcentral, Søren Jepsen.

- Det at køre med udrykning er farligt. Det er høj hastighed og betyder øget fare både for personale og andre trafikanter.

Derudover skal folk også vide, at når vi kører med udrykning, så er det for alvor, siger Søren Jepsen.

Ifølge Søren Jepsen giver sygeplejerskerne også en øget tryghed for de borgere, der har brug for hjælp. Regionens vagtcentral, der ligger på Odense Universitetshospital, modtager lidt over 200 opkald om dagen.

Her kan sygeplejersker over telefonen guide pårørende til at give førstehjælp.

Og hurtig og god førstehjælp er afgørende, især i fremtiden,når der bliver endnu længere til skadestuen på de nye akutsygehuse, mener Thyge Nielsen, formand for regionens akutudvalg.

- I det øjeblik, vi skal køre længere med patienterne, er det endnu vigtigere, at de er behandlet optimalt i den præhospitale fase og jo før og jo bedre, du kan gå ind og hjælpe dem, jo bedre er det, siger Thyge Nielsen.

Centralen i Odense modtager opkald fra hele Region Syddanmark og forventer at nå cirka 80.000 i år.

Oversigt

    Oversigt