I det fynske folks tjeneste

Syv års fængsel for mordbrand

En 18-årig mand er idømt syv års fængsel for dødsbrand i Odense-forstaden Stige.

Den stråtækte ejendom nedbrændte og beboeren omkom.

Den stråtækte ejendom nedbrændte og beboeren omkom.

Den stråtækte ejendom nedbrændte og beboeren omkom.

Den stråtækte ejendom nedbrændte og beboeren omkom.

1 af 4

Østre Landsret i Odense dømte den 18-årig mand skyldig i mordbrand, efter at han i november sidste år satte ild til et ældre hus i Odense-forstaden Stige, skriver Ritzau.

Den omkomne var en 73-årige eneboer.

Da den 18-årige satte ild til huset, var han kun 17 år gammel. Derfor kunne han maksimalt idømmes otte års fængsel, selv om den paragraf, han blev kendt skyldig efter, giver mulighed for fængsel op til livstid.

Ifølge lægerne var han sindssyg på gerningstidspunktet, og han er også blevet erklæret egnet til en almindelig straf i fængsel.

Dommen over ham var ikke enstemmig. Tre nævninge mente, han
skulle have seks års fængsel. Den 18-årige bad om tid til at tænke over, om han vil anke straffens længde til Højesteret.

Troede huset var tomt

Den dengang 17-årige meldte sig selv til politiet dagen efter branden.  I grundlovsforhøret erkendte han sig skyldig i brandstiftelse, men han hævdede samtidig, at han ikke troede, at der var nogen hjemme i ejendommen.

Politiet var usikre på, om der skulle være endnu en gerningsmand. Men afhøringer og efterforkning fviste at han havde være alene om det.

Vicekriminalkommissær Jack Liedecke forklarede dengang til TV 2/FYN, at den 17-årige ikke har kunnet forklare, hvorfor han satte ild på gården.

Han havde været i byen med venner, og havde drukket 14 julebryg. Han var meget påvirket af spiritus, da han på vejen hjem satte ild på gården. Han har forklaret, at der bare skulle ske noget.

Straffeloven

§ 180. Sætter nogen ild til egen eller fremmed ejendom under sådanne omstændigheder, at han indser, at andres liv derved udsættes for overhængende fare, eller det sker med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom eller til at befordre oprør, plyndring eller anden sådan forstyrrelse af samfundsordenen, straffes han med fængsel indtil på livstid.

§ 181. Forvolder nogen ellers ildebrand på fremmed ejendom, straffes han med fængsel indtil 6 år.

§ 291. Den, som ødelægger, beskadiger eller bortskaffer ting, der tilhører en anden, straffes med bøde, hæfte eller med fængsel indtil 1 år.