Teaterleder: Det er en fjollet og håbløs situation

Flere fynske teatre kan nu få et stort skattesmæk. Teatrene undrer sig over, at kulturstøtten kan ende i statskassen i stedet for at gå til kunsten.

Egnsteatre og små storbyteatre skal betale skat af den kulturstøtte, de modtager fra kommunerne, hvis de har et overskud. Pengene bliver altså først sendt fra kommunen til teatrene, for så at blive sendt tilbage i statskassen.

- Det er jo bureaukratisk nonsens, mener Marianne Klint, der er teaterleder på Teater Momentum i Odense.

Og det er formand for Teatrenes Interesseorganisation, TIO, Gitta Malling enig i:

- Jeg  synes, det er hul i hovedet, at man betaler penge tilbage fra staten til staten, siger hun og fortsætter:

- Når man nu har nogle virksomheder, hvor der ikke er nogen, der tjener på overskuddet, og når det nu er almennyttige virksomheder, teatre og kulturinstitutioner, som har de her overskud, så giver det da allermest mening, at overskuddet går videre til kunsten, kulturen og borgerne.

De danske teatre får hvert år en pose penge med kulturstøtte fra kommunerne. I 2002 definerede Landsskatteretten egnsteatre og små storbyteatre som skattepligtige virksomheder, og siden da har teatrene skulle betale skat af deres kulturstøtte, hvis de har et overskud. Selvom loven har været gældende siden 2002 er skat dog først i de seneste tre år begyndt at håndhæve reglerne.

- Det kommer jo fuldstændig uventet. Vi har jo i årevis skulle give tilskud til de små storbyteatre her i Odense, og der har aldrig været tale om, at der skulle betales skat af det overskud, som teateret i givet fald måtte få, siger Ellen Drost, der er kulturchef i Odense Kommunes By og Kulturforvaltning.

Konsekvenser både nu og på længere sigt
Ifølge Skat er der hverken kommet nye regler eller ny praksis siden 2002.

- Som tidligere oplyst, er der ikke sket ændringer i reglerne på området i mange år. SKAT har gennem årene administreret efter de gældende regler, skriver Skat i en mail til TV2/Fyn.

Men ifølge Gitta Malling er Skat begyndt at henvende sig til landets teatre for at håndhæve skattereglerne. Det betyder, at teatrene nu risikerer at få et skattesmæk.

- Min revisor har lige kort regnet på det, og det er jo ikke grundigt, men jeg tror det kommer til at ligge på et sted mellem 60.000 og 100.000 kr., siger Marianne Klint.

Teatrene kan altså blive ramt nu, men de frygter også konsekvenserne på længere sigt. Når teatrene skal betale skat af deres overskud, kan det nemlig gå ud over deres fleksibilitet, når de skal planlægge store forestillinger i fremtiden, mener de:

- Vores fleksibilitet bliver selvfølgelig påvirket af det i og med, vi skal bruge pengene i det år, vi har fået tilskudsmidlerne og ikke kan samle sammen til større satsninger og større forestillinger, siger Carsten Wittrock, der er teaterleder på Nørregaards teater i Odense.

Både hos Teatrenes Interesseorganisation og i Odense Kommune mener de, at det måske kan være en løsning at foretage en lille tilføjelse i Selskabsloven.

- Selskabsloven siger i en af paragrafferne, hvilke institutioner der er fritaget fra at betale skat. Det er blandt andet museer og biblioteker. Jeg tænker, at det må være rimelig let at indføre små storbyteatre og egnsteatre i den paragraf, således de også bliver fritaget, siger Ellen Drost.

Teatrenes Interesseorganisation, TIO, har desuden henvendt sig til kulturminister Bertel Haarder (V) om problemet, men har endnu ikke fået svar fra ministeren. Kulturministeriet oplyser dog til TV2/FYN, at ministeriet allerede er i dialog med SKAT om sagen.

Oversigt

    Oversigt