I det fynske folks tjeneste

Tema: Tid til børn

-

-

Hvor skal børnene passes, når mor og far er på arbejde? Forældre med aften-, nat- og weekendarbejde kan ikke få deres børn i daginstitutioner, når jobbet kalder.

I de kommende dage ser vi nærmere på konsekvenserne af de manglende pasningstilbud i Odense Kommune. Følg med på skærmen og på hjemmesiden - og deltag i debatten.Mange forældre efterspørger døgnåbne institutioner

Artikler:

Odense er i bund
Odense er den kommune i landet, der har den korteste åbningstid i dagtilbud til børn i alderen 3-6 år. En ny undersøgelse viser, at kommunen kun tilbyder pasning 48 timer om ugen, imens børnehaver eller integrerede institutioner i andre kommuner har længere åbent. Se undersøgelsen her!

 

Detailhandlen vil have undersøgt pasningsbehov
En gruppe arbejdsgivere fra detailbranchen i Odense kæmper for at få undersøgt behovet for mere fleksible børnepasningstilbud i Odense Kommune. Faktisk er detailbranchen så opsat på at få gennemført en behovsundersøgelse, at de gerne går til lommerne selv.

Døgnåben daginstitution på ønskesedlen
Læger og sygeplejersker våger over patienter nat som dag. Men de kan ikke få børnene passet, imens de udfører deres arbejde. Ønsket er klart: Ansatte på Odense Universitetshospital vil have en natbørnehave.

Pasningsproblemer rammer alle
Fagforbundene oplever, at deres medlemmer har store problemer med børnepasningen. Hos Forbundet af Offentligt Ansatte i Odense har man kendskab til, at medlemmer har måttet takke nej til et job - simpelthen fordi, der ikke har været pasningsmuligheder for
børnene.

Døgnpasningens svære dilemma
Myterne omkring natpasning er mange. Det er ganske udbredt at tro, at børnene ikke får den samme omsorg i en institution, som de vil få i hjemmet. Forskere mener ikke, der er grund til bekymring.

Diskodans i døgneren
En hjemlig duft af ovnstegt kylling blander sig med varmen fra komfuret - lyset er afdæmpet, og hvis ikke det var for de mange små garderobeskabe, ville de fleste føle, at de var hjemme hos mor. Men det er de ikke. Tag med på reportage til Børnehuset Søndervang i Ringsted.

Svenskerne er i front
I Sverige er der intet usædvanligt i at blive passet, når forældre arbejder om natten. Over halvdelen af de svenske kommuner tilbyder aften- og natpasning af børn i før-skole-alderen.

IKke noget at klappe af
Overvejelser om jobskifte, manglende fleksibilitet og tanker om at flytte fra Odense Kommune. Det er blot nogle af de konsekvenser, som de odenseanske daginstitutioners åbningstider giver. Formandsudvalget har netop afsluttet en større spørgeskemaundersøgelse, der viser dette.

Tommerup indfører døgnpasning
Som en del af budgetforliget for 2004 vil Tommerup Kommune lave forsøg med døgnpasning.

Korte åbningstidstider kostede hende jobbet
Stres og jag - og en dagligdag, der ikke hænger sammen. Hvis vi går et par år tilbage i tiden, er det sådan odenseanske Betina Sørensens liv ser ud. I dag er hun uden arbejde som konsekvens af kommunens ufleksible pasningstilbud.

I minus tid måned efter måned
Den dårlige samvittighed vokser sig større og større hos Marlene Lübeck. Hver eneste måned må hun konstatere, at hun er i minus-timer på jobbet hos reklamebureauet Nørgaard Mikkelsen i Odense.


TV-indslag:

Søndag: \"Børn er kastebolde\" (17 min.)
Mathilde og Karoline bliver passet her, der og alle vegne. Den ene dag hos vennerne, natten efter hos bedsteforældrene og ugen efter af barnepigerne. Manglen på børnepasning er stor for folk med skæve og skiftende arbejstider. Men i Aalborg og andre storbyer har de fundet løsningen.

Mandag: \"Kampen for en døgnåben daginstitution\" (5 min.)
Den enlige mor Hilde Buys fra Århus har i fem år kæmpet for en døgnåben daginstitution. Det har været en hård og sej kamp, men nu er det lykkes.

Tirsdag: \"Detailhandlen vil have undersøgt pasningsbehovet\" (2:31 min.)
Mød Betina Sørensen fra Odense, der har måtte sige sit job op på grund af dårlige pasningstilbud. Problemet er kendt i detailbranchen, der er villig til at betale for at få lavet en undersøgelse af behovet for udvidet åbningstider.

Tirsdag: \"Tommeup vil tilbyde døgnpasning\" (1:47 min.)
Tommerup Kommune vil nu tilbyde pasning døgnet rundt. Kommunen åbner først en døgåben dagpleje og er klar til at lave en døgnåben børnehave, hvis der er brug for det. 

Onsdag: \"Odense er i bund\" (7 min.)
Odense Kommune har landets korteste åbningstider i børnehaver og integrerede institutioner.
Se hvad den kommende rådmand på området, Søren Thorsager, siger til det.

Debat:

Hvad synes du om natbørnehaver? Kom med din mening uanset om du har skiftende eller skæve arbejdstider, eller du blot har en mening om natbørnehaver!
Følg eller deltag i debatten her


Kommentarer til redaktionen:

Har du kommentarer eller ideer til redaktionen så send dem på mail: monica@plakaten.dk.