I det fynske folks tjeneste

Testtog kører 230 km/t på Storebælts jernbane

I påskedagene bliver der kørt stærkt over Storebælt. Toget kører dog ikke med passagerer, men skal teste sikkerheden ved høj hastighed.

00:31

Sådan ser testtogene ud, som for tiden kører 230 km/t på Storebælts jernbane om natten. Lige nu står toget her i Nyborg.

1 af 2

I påsken tester Sund og Bælt hurtige tog på køreledningsanlægget. Togene skal vise, om det er sikkert at køre med helt op til 230 km/t på jernbanestrækningen. Kørslen foregår de næste par nætter fra klokken 22.30 til klokken 6 om morgenen.

Mens testene står på, kører de almindelige tog i ét spor, og når der køres med de helt høje hastigheder, kører der af sikkerhedshensyn ikke almindelige tog på jernbanestrækningen.

– Vi kører tests, fordi vi i fremtiden formentlig skal køre hurtigere mellem storbyerne til gavn for kunderne. Men uanset hvad, så skal vi hele tiden vedligeholde og fremtidssikre banen. Og de forberedelser vi har gjort til testen, ville vi have lavet, uanset om der fremover skal køre tog med 200 km/t, siger Kristian Madsen chef for jernbanetekniske anlæg

Selve testtoget, som skal køre frem og tilbage mellem Korsør og Nyborg, består af to Taurus-lokomotiver og en målevogn, som er ankommet fra München i Tyskland.

Fra 180 km/t til 230 km/t

I dag kører togene med 180 km/t på Storebæltsstrækningen. I testen bruges en såkaldt speed up-plan, hvilket betyder at man først kører med lidt højere hastighed, fx 200 km/t og tjekker, om alt er, som det skal være. Derefter sætter man igen hastigheden op og tester.

Den højeste hastighed på 230 km/t kommer udelukkende til at foregå over en cirka fire kilometer lang strækning på Storebæltsforbindelsens vestbro.

- De første testkørsler er gået rigtigt godt. Men de endelige resultater får vi første senere, når dataerne  fra målevognen er blevet analyseret, fortæller Kristian Madsen til TV2/FYN.

Man tester hastigheder på forskellige togstrækningen i Danmark, fordi der er er ønske om på sigt at kunne køre hurtigere mellem storbyerne.

01:09 Luk video