I det fynske folks tjeneste

Ti sommerdage i træk venter fynboerne

Når sommervarmen begynder tirsdag, fortsætter den i mere end en uge - flere af dagene med temperaturer, der kan nå 30 grader eller mere.

00:44

Flere fandt vej til Christiansminde Strand tirsdag, og der er grund til at søge mod vandet de kommende dage. Hele ti sommerdage med temperaturer på minimum 25 grader venter fynboerne. Video: Alexander Aagaard

Flere fandt vej til Christiansminde Strand tirsdag, og der er grund til at søge mod vandet de kommende dage. Hele ti sommerdage med temperaturer på minimum 25 grader venter fynboerne. Foto: Alexander Aagaard

1 af 2

Varmen har ramt fynboerne tirsdag, og har man ikke allerede fundet badeshorts, solbriller og havegrillen frem, er det på høje tid.

Regulær sommervarme har kurs mod Danmark, og når den først har bidt sig fast, så fortsætter den længe.

Læs også Anjas vilde beslutning: Sælger alt og kører Europa tynd i autocamperen Bumle

Tirsdag bliver årets 15. sommerdag, og derefter lurer yderligere ti i træk, vurderer TV 2 Vejret.

30 grader onsdag

Onsdag strømmer endnu varmere luft op over Danmark fra sydøst, og det giver allerede i formiddagstimerne temperaturer på 25 grader. Ud på eftermiddagen kan temperaturen i den sydlige del af Jylland nå 30 grader.

Vejrprognosen for de kommende dage. Foto: TV 2 VEJRET

Det vil give os sommerens tredje tropedag - den første siden 30. juni, hvor temperaturen i Gilleleje steg til 32,7 grader på den varmeste junidag i 19 år.

Da vinden blæser fra sydøst, vil der være lokale forskelle i temperaturerne. Køligst bliver det ved de østvendte kyster, hvor temperaturen ikke når meget over 23 grader, hvilket mange nok synes er et ganske behageligt niveau.

Anderledes hedt bliver det i den sydvestlige del af landet, hvor varmen fra Europa har frit løb op til Danmark. Derudover bliver det varmt i den vestlige del af de enkelte landsdele, hvor luften har bevæget sig længst tid over opvarmet landjord.

Varmen kulminerer torsdag

Ifølge de seneste prognoser vil heden kulminere torsdag, hvor temperaturerne kan nå glohede 33 graders varme. På samme måde som onsdag vil det varmeste vejr være at finde i den sydlige del af Jylland - op langs Vadehavskysten og til det vestlige Jylland.

Skulle temperaturen stige til mere end 33,1 grader, vil torsdag blive den varmeste julidag i ni år.

Læs også Advarsel: Fredet dyr bliver slagtet i haven

Temperaturen vil dog også kunne nå 30 grader i det nordvestlige Sjælland samt muligvis på Lolland, hvor vejen over Femern Bælt til Tyskland er relativt kort.

Varmen bliver ved

Men hermed er historien om særdeles varmt sommervejr på ingen måde slut. Højtrykket, der er med til at sikre os varmen, vil placere sig tæt på Danmark, og derfor fortsætter tilstrømningen af den meget varme luft også i dagene efter torsdag.

De fleste dage bliver det med højeste temperaturer mellem 26 og 30 grader, selvom der - igen - vil være lidt køligere ved østvendte kyster.

02:41

Der er god grund til at søge mod de fynske strande de kommende dage.

Luk video

Med udsigt til så varmt vejr vil vi i løbet af ugen opleve landsdækkende varmebølge, som indtræffer, når gennemsnittet af de seneste tre dages højeste temperaturer i mindst halvdelen af landet overstiger 25 grader.

Derudover vil der med sikkerhed også komme lokale hedebølger, hvor gennemsnittet af tre dages maksimumtemperaturer overstiger 28 grader.

Det kan ikke udelukkes, at vi også kan få landsdækkende hedebølge, men dertil er prognoserne for usikre nu.

Får man ikke nydt sommervarmen de første dage, så er der ingen grund til at ærgre sig. Prognoserne lader nemlig varmen fortsætte helt til månedsskiftet, og dermed er der udsigt til, at vi kan få op mod ti sommerdage i træk.

Læs også Niels' vægge revnede i tørken: Ingen hjælp fra ny regering

Sidste år fik vi et ekstremt højt antal sommerdage på 73, mens vi måtte nøjes med et tilsvarende meget lavt antal i 2017, hvor der kun kom 13 dage med temperaturer over 25 grader.

Udsigt til tropenætter

Derudover er der også udsigt til meget varme nætter, hvor temperaturen kan holde sig over 20 grader.

Især natten til fredag ser meget varm ud, og her kan man flere steder langs kysterne samt i den vestlige del af Jylland opleve temperaturer på 20-21 grader som det laveste for natten.

26. juni i år havde vi den tidligste tropenat i Danmark i 19 år.