Tilbage på job: - Jeg ved, det bliver en udfordring

Snart kan hjemsendte medarbejdere begynde at vende tilbage på arbejdspladserne, og det kan være både godt og skidt.

Fingre, der taster hårdt på et tastatur, højlydte grin og kaffemaskinen der pumper kaffe ud hver tredje, femte eller tiende minut. En kollega har brug for hjælp med sin computer eller noget arbejdsrelateret, en anden vil gerne lige vise et billede af sit barnebarn.

Det er blot nogle af de forstyrrelser, man kan komme ud for på en arbejdsplads eller i et åbent kontormiljø.

Med den nye genåbningsaftale kan flere danskere se frem til at vende tilbage til arbejdspladsen, kollegaerne og kantineordningen, men det er altså ikke kun gode ting der følger med, når man igen kan arbejde på stationen.

- I starten var det jo nyt at arbejde hjemme, og der skulle man lære, hvordan man arbejdede hjemme. Nu har de fleste af os fået en hverdag op at køre derhjemme, så nu skal vi lære at gå på arbejde igen, siger Katja Skipper, der er bygningstekniker i Nyborg Kommune.

- Jeg får udrettet mere derhjemme

For Katja Skipper, hvis arbejde ifølge hende selv kræver fuld koncentration, har det, at skulle arbejde hjemmefra, faktisk været positivt.

- Jeg får udrettet mere når jeg arbejder hjemme. Jeg er mere koncentreret, og jeg når meget mere, forklarer Katja Skipper.

- Når man er ude på arbejdet, så møder man måske en på gangen, som man står og snakker med, og selvom jeg selvfølgelig savner smalltalk, så kan man næsten få dårlig samvittighed, når man har en masse arbejde, der skal laves.

Hos fagforeningen HK Midt nikker de genkendende til, at nogle medlemmer har blandede følelser ved udsigten til at skulle møde fysisk op igen.

- Det er helt sikkert meget forskelligt. Nogle glæder sig, og nogle er meget usikre på at komme tilbage, og det er der ikke noget at sige til, når man har været så længe hjemme, siger formand for HK Midt, Anne Marie Bay.

Vigtigt med god dialog

Hos HK Midt er man bevidste om, at overgangen fra hjemmearbejde til fysisk fremmøde kan være svær. Derfor har man nogle gode råd klar.

- Det er vigtigt, at man har en god dialog med ledelsen, og en klar plan for, hvordan man kommer i gang igen. Det bliver en helt anden rytme end man er vant til, derfor er den gode dialog vigtig, forklarer Anne Marie Bay.

- Jeg tror også, at det er vigtigt, at man husker på, at det vil tage noget tid at komme ind i en ny arbejdsrytme. Man skal anerkende, at det tager tid at komme i gang igen, og at det kan ikke blive som det var med det samme.

Netop den gode dialog med ledelsen har været vigtig for Katja Skipper. 

- Min chef har åbnet for muligheden for, at kunne arbejde hjemmefra, når alt er normalt igen. Der er ingen tvivl om, at jeg skal ikke arbejde hjemmefra hver dag, men jeg har givet udtryk for, at hvis jeg kan to eller tre dage hjemme, så ville det være godt, siger Katja Skipper.

quote Det har jo også vist sig, at hele den sociale del ved at gå på arbejde er meget vigtig, og det blev især tydeligt her under lockdown, hvor vi var tvungen hjem.

Anne Marie Bay

Generel bedre trivsel

Selvom man hos HK Midt står klar med gode råd og er bevidste om, at overgangen til fysisk fremmøde kan være svær, er formand Anne Marie Bay ikke i tvivl om, hvor trivslen er bedst.

- Generelt er det rigtig godt, at man kan komme tilbage. Jeg er overbevist om, at vi trives bedst ved at være sammen. Vi udvikler os sammen og sparrer på en anden måde, når vi er sammen, siger Anne Marie Bay.

- Det har jo også vist sig, at hele den sociale del ved at gå på arbejde er meget vigtig, og det blev især tydeligt her under lockdown, hvor vi var tvungen hjem.

Og selvom Katja Skipper gerne tager nogle flere vagter fra hjemmekontoret, så er der da også visse ting, som hun ser frem til når hun igen møder op på kontoret.

- Det bliver rart med fysiske møder, og så bliver det også lettere at trøste kollegaer, der måske har det skidt, så er man ikke begrænset af en skærm, siger Katja Skipper.

Oversigt

    Oversigt