Tilladt stof skyld i dødsfald i Ullerslev

Hvert år dør unge af stoffer, der er fuldt lovlige. I maj skete det for en 18-årig mand fra Ullerslev på Fyn. Ekspert vil have forbud.

Ifølge retsmedicinerne var det højst sandsynligt det nye designerdrug mephedron, der slog ham ihjel.

I dag, mere end syv måneder senere, er stoffet fortsat fuldt lovligt og forhandles på nettet, skriver Politiken.

- Det virker forrykt, at vi skal have lig på bordene, før vi kan snøvle os sammen til at få forbudt de her stoffer. Giv stofferne et midlertidigt forbud, indtil vi har fået fastslået, at de er farlige, siger læge og misbrugsekspert Henrik Rindom til Politiken.

Kommer hele tiden nye stoffer

Kemisk set er mephedron en afart af det ulovlige stof amfetamin. Men små justeringer i den kemiske sammensætning gør, at stoffet - der også virker ligesom amfetamin - nu er lovligt.

Hvert år stifter Sundhedsstyrelsen bekendtskab med fire-seks nye stoffer, der ofte er blevet til i illegale laboratorier som kemiske afarter af allerede kendte og ulovlige former for designerdrugs.

Ved hver eneste ny kemisk sammensætning skal myndighederne tage stilling til, om stoffet er euforiserende og skadeligt.

Henrik Rindom efterlyser en lovgivning som i Storbritannien, Irland og delvis i USA, hvor hele grupper af narkotika automatisk er omfattet af et forbud.

Det betyder, at et stof som amfetamin ikke bliver lovligt af, at nogen tilføjer et ekstra molekyle.

Også i politiet ville en mere omfattende narkoliste være velset, erfarer Politiken.

- Der bliver hele tiden fundet nye stoffer, som ikke er på listen, og hvis vi beslaglægger noget, som så viser sig ikke at være på listen, så får de stoffet retur og har krav på en erstatning, siger narkochef i Københavns Politi, Steffen Steffensen til Politiken.

Minister villig til forbud

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) er opmærksom på
problemerne med de mange nye designerdrugs.

- Jeg er helt åben for gruppevist forbud mod euforiserende stoffer, og mit ministerium er da også ved at se på, hvordan sådan en lovgivning kan skrues sammen, siger han, men understreger samtidig, at han mener, det nuværende system generelt er lynhurtigt.

Foreningen Forældres Kamp mod Stoffer i Ullerslev