I det fynske folks tjeneste

Tilskud forsvinder: Lærere kan blive fyret i Fyns små kommuner

De hårdest ramte kommuner skal finde 4.500 kroner at spare per elev, viser tal fra Danmarks Lærerforening.

Når tilskuddet i forbindelse med skolereformen helt forsvinder i 2018 kan det koste stillinger, siger skoleleder Per Helding Madsen på Vissenbjerg Skole. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Jysk Fynske Medier

Færre lærere og pædagoger, slidte bøger og aflyste lejrture. Det er, ifølge lærere, skoleledere og kommunale chefer, hvad der venter elever i skoler i landets små kommuner næste år, skriver Politiken onsdag.

Fra næste år halveres de 600 millioner kroner om året, der blev afsat i forbindelse med skolereformen. Og i 2018 ophører tilskuddet helt.

Det får konsekvenser i for eksempel Assens Kommune, skriver avisen. Her betyder ophøret af  tilskuddet, at kommunen fra næste år har godt seks millioner kroner mindre til folkeskolen og i 2018 har 14,6 millioner kroner mindre i forhold til budgettet i år.

... lærerne skal desuden føre tilsyn med skolen og fungere som gårdvagter

Per Helding Madsen, skoleleder, Vissenbjerg Skole

Tilskuddet skulle gøre det muligt for de mest udsatte kommuner at leve op til lovens krav om flere timer i skolen, men det kommer til at knibe og kan koste blandt andet stillinger, siger Per Helding Madsen, leder på Vissenbjerg Skole, til Politiken.

- Bare på min skole skal jeg spare to millioner. Det svarer til fire lærer- eller pædagogstillinger. Og der er ikke noget flæsk, vi kan skære i mere. Så det er kun på lønninger, vi kan spare beløb i den størrelsesorden, siger Per Helding Madsen.

- Skoleårene er planlagt sådan, at lærerne underviser 27 lektioner om ugen. Det er et højt tal, for timerne skal også forberedes, og lærerne skal desuden føre tilsyn med skolen og fungere som gårdvagter, siger Per Helding Madsen.

Allerede næste år skal de hårdest ramte kommuner finde 4.500 kroner per elev. Det svarer til godt seks procent af kommunens udgifter til folkeskolen, viser fremskrivninger lavet af Danmarks Lærerforening ifølge avisen.