Tjek hvad din bolig er værd

Fire banker er gået sammen om at skabe en hjemmeside, der øger gennemsigtigheden på boligmarkedet.

I løbet af de seneste år har mange boligejere kunnet glæde sig over, at deres villa eller ejerlejlighed er steget i pris.

Men mange er formentlig ikke klar over, præcis hvor meget mere boligen er blevet værd.

Det forsøger hjemmesiden bolighed.dk, som er udviklet af Sydbank, Nykredit Bank, Arbejdernes Landsbank og Spar Nord, nu at gøre noget ved.

Ved at samle data fra BBR-registret og Google Maps samt sammenligne med handelshistorikken har bolighed.dk estimeret værdien af 1,25 millioner danske ejerboliger.

Dermed er det mulighed at få et kvalificeret skøn over, hvor meget din eller naboens ejendom er værd.

Det er en dristig øvelse, som bolighed.dk har kastet sig ud i, når man tænker på de problemer, som Skat har haft med at konstruere et bare nogenlunde præcist vurderingssystem for ejerboliger sammen.

Men direktør Niels Ranum hævder, at systemet er meget træfsikkert og bliver justeret hele tiden i forhold til handler i nærheden og makroøkonomiske forhold som boligrenter og den generelle boligprisudvikling.

- Det er jo ikke en vurdering som sådan, men vi har testet metoden op mod mere end 300.000 handler de seneste fire år.

- 50 procent af dem har vi ramt indenfor et spænd på fem procent, mens 75 procent ligger inden for 10 procent, siger han.

- Selvfølgelig kan der være en herlighedsværdi eller et nyt køkken, som ikke indgår i beregningerne, og derfor tilbyder vi også, at man kan få en ejendomsmæglers mere konkrete vurdering, siger direktøren.

Bolighed.dk giver derudover mulighed for at tilkendegive, at man kunne være interesseret i at sælge sin bolig, så man måske kan lokke interesserede købere ud af busken.

Hjemmesiden er i øvrigt optimeret til brug på mobiltelefon, men der er samtidig også en særskilt app på vej til smartphone.

Tjek din bolig her