Tom bus afsted for at hente flygtninge: - Det føles helt fantastisk

Tirsdag formiddag kørte en bus med forsyninger til ukrainske flygtninge afsted mod Polen. Det var blandt andet på initiativ fra Valentina Marras.

- Nu er de kørt. Det føles helt fantastisk.

Sådan sagde Valentina Marras, da en stor turistbus ved middagstid tirsdag satte kursen mod den ukrainske grænse.

Sammen med en række venner reagerede hun på torsdagens russiske invasion af Ukraine.

- Vi kunne jo ikke bare stå derhjemme og ikke gøre noget som helst. Så vi begyndte at arrangere, hvordan vi kunne få nogle busser til grænsen for at få samlet så mange mennesker som muligt og få dem trygt her til Danmark, fortæller Valentina Marras.

Bussen trillede fra Peder Wessels Vej i det sydøstlige Odense med to chauffører til at håndtere turen, der formentlig betyder ankomst midt på natten til onsdag.

Målet er den polsk-ukrainske grænse, men det bliver formentlig også til et stop i storbyen Krakow i det sydlige Polen. Her skulle der være samlet en del flygtninge, som gerne vil videre.

Bussen vil formentlig ankomme til den polsk-ukrainske grænse ved halv tre-tiden natten til onsdag.
Bussen vil formentlig ankomme til den polsk-ukrainske grænse ved halv tre-tiden natten til onsdag.
Foto: Anders Høgh

Kom med til debat: Hvordan hjælper vi på Fyn Ukraine?


Vi kan give en smile fred i sjælen

Udover bus, frivillige chauffører og en tolk skulle Valentina og vennerne også finde penge til vejafgifter, brændstof og fornødenheder undervejs.

- Der er masser af unge mennesker og mænd i Ukraine der kæmper en sej kamp for at bevare deres frihed. Og det mindste vi kan gøre er, at give dem en lille smule fred i sjælen ved at vide at deres familier, deres koner og deres børn og deres forældre, de er et trygt sted, så de kan kæmpe alt, hvad de kan, for at bevare deres frihed, siger Valentina Marras.

Fakta: “Fyn hjælper Ukraine”

Når bussen vender tilbage til Fyn er der også sørget for husly til bussens passagerer.

- Det er helt fantastisk, at det lykkedes. 

- Vi har flere gange været bange for, at det ikke ville kunne lade sig gøre, fordi vi manglede midler, vi manglede forsyninger, vi manglede det ene, det andet og det tredje, sagde Valentina Marras mens bussen bevægede sig mod det sydøstlige hjørne af Polen, hvor landet støder op til Ukraine.