Tomatkonge satser på Sverige: Dansk løn er for dyr

35 nye job går til Skåne frem for Fyn. Gartner vil gerne ansætte sæsonarbejdere til 100 kroner i timen.

Danmark er for dyrt, og derfor satser landets største tomatgartneri, Alfred Pedersen & Søn, ved Bellinge i stedet på Sverige.

Til foråret bygger det fynske gartneri 40.000 kvadratmeter nye drivhuse i Skåne til en pris på 60 millioner kroner, skriver Fyens Stiftstidende.

Her har Alfred Pedersen & Søn i forvejen 80.000 kvadratmeter drivhuse med tomater. Med udvidelsen bliver produktionen i Sverige lige så stor som i Danmark, hvor firmaet har 125.000 kvadratmeter drivhuse.

Med udvidelsen følger 35 nye svenske job. Og høje danske lønninger er årsagen til, at de ikke blev fynske, lyder det.

- En gartneriarbejder er væsentligt billigere i Sverige. Vi sparer seks millioner kroner om året alene på løn, og desuden sparer vi to millioner kroner om året på energi­afgifter, siger direktør Mads Pedersen til avisen.

I fjor år havde Alfred Pedersen & Søn et overskud på 7,6 millioner kroner.

Overskuddet skyldes gartneriet i Sverige, som har tjent penge, hvor den danske del kun lige løber rundt.

Fagforbundet 3F har indgået flere forlig med den fynske gartner på grund af sager om underbetaling af udenlandske vikararbejdere.

Mads Pedersen afviser, at det skulle være en medvirkende faktor til, at han satser på Sverige frem for Danmark, men medgiver, at hvis han kunne ansætte sæsonarbejdere til en lavere løn, ville produktionen blive i Danmark og på Fyn.

- Hvis vi kunne ansætte dem til 100 kroner i timen, ville vi sikre en masse danske arbejdspladser, siger han.