Tonstungt kirketårn skilt ad: - Det er en jubeldag

I Rørup Menighedsråd har man de sidste fem år kæmpet for at få renoveret kirketårnet. Mandag gik arbejdet igang, og det gav anledning til jubel.

En kæmpe kran og et kirketårn var mandag formiddag genstand for nysgerrige blikke, da Rørup Kirke efter fem års kamp endelig kunne få deres kirketårn sænket. 

Det er første gang nogensinde, at et kirketårn er blevet løftet med kran fra cirka 35 meters højde, og begivenheden var anledning til store smil hos menighedsrådet.

- De sidste fem år har vi arbejdet intensivt, og har langt om længe kunnet finde økonomien til at få tårnet renoveret, og vi er så glade for det, fortalte Nina Lykkegaard Nielsen, formand for Rørup Menighedsråd.

Hårdt arbejde

Forud for renoveringen ligger 15 års arbejde fra menighedsrådets side, og især de sidste fem år har arbejdet været intensivt.

- Vi har jo søgt fonde og fondsmidler, vi har haft provstiet indover, vi har snakket med nationalmuseet og med kirkeministeriet, fortæller Nina Lykkegaard Nielsen.

- Alle de her kæmpeinstanser har vi været i kontakt med, fordi ingen af os har haft kapaciteten til at kunne hjælpe. Derfor har vi været ude og række hånden ud og bede om hjælp, og det har vi heldigvis fået hele vejen rundt.

Sådan så det ud oppefra, da tårnet skulle pilles fra hinanden.
Sådan så det ud oppefra, da tårnet skulle pilles fra hinanden.
Foto: Lebæk A/S

Oprindeligt stod projektet med renoveringen til at skulle koste omkring tre millioner kroner, men på grund af flere skader og blandt andet råd i det gamle træ, blev projektet noget dyrere end menighedsrådet forventede.

- Projektet blev dyrere og dyrere, og så skulle vi finde ud af, hvordan vi fik de penge i land, men der gik stiftet ind og gav os et stiftslån. Så oprindeligt hed det lige knap tre millioner og nu ligger vi på fem til fem en halv millioner kroner fortæller Nina Lykkegaard Nielsen.

quote Havde det kostet 10 millioner at renovere, så havde det også været pengene værd.

Nina Lykkegaard Nielsen, Menighedsrådsformand, Rørup Kirke

Ikke hverdagskost

Bag nedtagningen af kirketårnet og spiret samt renoveringen af disse var Lebæk tømrer- og snedkerfirma, og indehaver Klaus Lebæk kalder opgaven for alt andet end hverdagskost.

- Jeg vil sige, at det blev ikke til mange timers søvn i nat. Det er ikke noget, vi laver hver dag og overvejelserne har være lange. Vi har gennemgået alt fra a til z, så vi var sikre på, at det, vi gjorde, kunne holde.

Efter nedtagningen blev spiret og tårndelen kørt til virksomhedens værksted hvor renovationsarbejdet begynder.

Det bliver spitze

I Rørup Menighedsråd glæder de sig over projektet, og ser allerede nu frem til, at kirkeklokkerne igen kan ringe fra kirketårnet.

- Vi håber på, at når renoveringen er færdig, så kan vi se vores nye tårn med nyt træ. Vi har nogle klokker, der blev pillet ned for 15 år siden. Dem håber vi, at når vi når første søndag i advent, så er de synlige udefra og kimer ind til første søndag i advent, siger Nina Lykkegaard Nielsen.

Hun håber, at kirken efter tårnets renovering, vil fremstå som på de gamle billeder af den gamle kirke, men ser også frem til et par år med skinnende kobbertag.

- Vi havde jo det her grønne tag, der var grønt på grund af ir. Nu kommer der et helt nyt kobbertag på, og det skal nok blive iret over tid, men de år, som det kommer til at stå og skinne, jamen det kommer til at være spitze, siger menighedsrådsformanden med et smil.

Så det er alle pengene værd?

- Bestemt! Og havde det kostet 10 millioner at renovere, så havde det også været pengene værd, siger Nina Lykkegaard Nielsen.