Træthedssyndrom er en sygdom

Hundredvis af familier, der i årevis er blevet stemplet som hypokondere, får nu oprejsning. En forsker i USA har netop fastslået, at kronisk træthedssyndrom er en arvelig sygdom. Se tv-indslag

Opsigtsvækkende forskningsresultat i USA

Hundredvis af familier, der i årevis er blevet stemplet som hypokondere, får nu oprejsning. En forsker i USA har netop fastslået, at kronisk træthedssyndrom er en arvelig sygdom.

300 af verdens førende eksperter i kronisk træthedssyndrom har netop været samlet til en stor konference i Seattle i USA. Den danske forsker i infektionssygdomme og mikrobiologi, Viggo Faber, deltog i konferencen. Og han har godt nyt med hjem til de mange familier, der lider af træthedssyndrom.

"På konferencen blev der fremlagt omfattende undersøgelser, der indikerer, at mennesker der lider af træthedssyndrom, har haft en nerve- eller hjernesygdom på et tidspunkt i deres liv", fortæller Viggo Faber.

Samtidig viser forskningsresultaterne, at træthedssyndromet er arveligt betinget, og at de berørte mennesker ikke er hypokondere. Konferencen i Seattle konkluderede på baggrund af undersøgelsen, at mennesker der lider af kronisk træthedssyndrom har genetiske anlæg for sygdommen, og samtidig har de har haft en nerve- eller hjernelidelse, der har fået sygdommen til at bryde ud.

For de danske familier, der lider af træthedssyndromet, er disse resultater gode nyheder.

"Jeg er ovenud lykkelig. Det har vi ventet på i årevis", siger Kirsten Thiel fra Svendborg. Hun er medlem af bestyrelsen for ME/CFS-Foreningen, som træthedssyndromet også bliver kaldt.

Flere fynske familier er i årevis blevet stemplet som hypokondere, selvom deres liv og dagligdag er blevet fuldstændig ødelagt af træthedsyndromet. Myndighederne har ikke villet anerkende, at der er tale om en sygdom, og de syge mennesker, har derfor sjældent kunne få udbetalt invalidepension, selvom de ikke har været i stand til at passe et job.

Forskningresultatet fra USA giver ikke de berørte familier øjeblikkelig oprejsning. Først skal forskningsresultaterne godkendes af de danske sundhedsmyndigheder, og derefter kan familierne blive behandlet som syge.

Oversigt

    Oversigt