Trafik: Godt, men overdrevet

Omkring 50 unge under 25 år bliver hvert år slået ihjel på landevejene. Derfor foreslår Rådet for Sikker Trafik en særlig indsats overfor de yngste bilister. TV 2/FYN tog de ideer med på Køreteknisk Anlæg i Ørbæk.

Torsdag formiddag på Køreteknisk Anlæg i Ørbæk triller en flok unge køreskoleelever rundt for at lære bilen at kende. Når de får kørekort har de rigtig god grund til at passe på, fordi risikoen for at de bliver involveret i en trafikulykke er syv gange højere end de ældre bilister. Derfor har Rådet for Sikker Trafik givet en stribe bud på, hvordan den statistik kan bremses.

  • De unge skal køre et vist antal timer med en erfaren bilist før de tager kørekort. Det hedder privat prøvekørsel.
  • Unge må ikke køre mellem kl. 23 og 06
  • Og så må der kun være en passagerer under 21 år i bilen

- Jeg synes, det er en god ide med det meste af det, men det der med natkørsel er måske ikke så vigtig, fortæller en af køreskoleeleverne.

- Jeg synes, det vil være lidt irriterende. Nu har jeg glædet mig til at komme ud og køre med vennerne, lyder det fra en af de mandlige elever.

Kørelærer Karsten Fischer synes, at det umiddelbart lyder som en god ide. Men ideen med at lade en erfaren bilist køre med i flere år er for meget.

- De lærer at køre bil ved en køreskole, og så kommer de ud i en bil, der er helt anderledes, og der kunne jeg sagtens forestille mig, at de første uger eller måneder ville det være på sin plads. Men to år ville være overdrevet for langt de fleste.

Ja tak til forældrekørsel

Julie Skovsby, MF og medlem af Retsudvalget er positiv over for Rådets ideer og især ideen om at lade de unge køre med forældrene.

Du er ikke bange for, at forældrenes dårlige vaner smitter af?

- Nej, jeg tror faktisk, at forældrene måske tænker mere over det, når der sidder en ved siden af.

Derimod duer forslaget ikke, når det kommer til at forbyde de unge at køre om natten.

- Jeg tror ikke på restriktioner, fordi det især risikerer at ramme skævt i ydreområderne, hvor der ikke er samme mulighed for at benytte af offentlig transport.