I det fynske folks tjeneste

Trafikmafia skal sikre tredje spor på fynsk motorvej

En ny E20-komite af politikere og repræsentanter fra erhvervslivet går til fælles kamp mod trafikpropperne hen over Fyn

En ikke helt usædvanlig situation på den fynske motorvej.

Oftere og oftere sander trafikken til på Fynske Motorvej. De seneste fem år er der kommet 17 procent flere biler og lastbiler mellem Nr. Aaby og Odense, og de fynske borgmestre vil nu gøre det til en national kamp at få etableret det tredje spor, som Folketinget vedtog helt tilbage i 2003. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Kampen skal føres gennem en ny E20-komite, der skal bestå af politikere og repræsentanter fra erhvervslivet. Herunder landsdækkende transport- og erhvervsorganisationer.

Holder i kø for mange millioner
Initiativet bakkes op af direktør i Danske Fragtmænd Peter B. Jepsen, der skønner, at virksomheden årligt taber 15 millioner kroner på at holde i kø på motorvejen.

- Det er en af de mest belastede strækninger i Danmark, hvor vi ofte oplever uheld og køproblemer, siger han til avisen.

Også formand for Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), peger på, at trængslen på motorvejen skader samfundsøkonomien, erhvervslivet og den enkelte borger.

- Det har været et anerkendt problem i årevis, men der er ikke sket noget. Derfor støtter vi arbejdet med en E20-komité, siger hun.

Binder landet sammen
Borgmester i Fredericia Kommune Jacob Bjerregaard (S) peger på, at Fynske Motorvej er afgørende for at binde landet sammen.

- Det er den centrale korridor mellem Jylland og hovedstaden, og vi har ikke råd til at spilde så meget tid i kø, siger han.

I dag er kun tre spor mellem Middelfart og Nr. Aaby. En fortsat udvidelse til Odense vil koste cirka fem milliarder kroner. Som midlertidig løsning har tidligere transportminister Hans Chr. Schmidt peget på ombygning af nødsporet.

Klar til at bakke op
Brancheorganisation for den danske vejgodstransport ITD bakker også op om styrkelsen af den fynske motorvejsforbindelse.

- Den fynske motorvej binder Danmark sammen. En velfungerende motorvejsinfrastruktur over Fyn er derfor helt central for de danske transport- og logistikvirksomheder, som dagligt bringer gods og varer på kryds og tværs af Danmark. Derfor hilser vi også initiativet om, at fynske kommuner og fynsk erhvervsliv nu vil arbejde aktivt for en udbygning af den fynske motorvejsstrækning velkommen, udtaler ITD's administrerende direktør, den tidligere transportminister Carina Christensen til TV 2/FYN.