Tre kommuner sælger ud: Trækker nu penge ud af Rusland

TV 2 Fyn har spurgt fynske kommuner til deres investeringer i russiske værdipapirer. Nu trækker tre kommuner pengene ud.

Der er særdeles meget fokus på Rusland for tiden. Også i de fynske kommuner, hvor der de seneste dage har været undersøgt, om der kunne risikere at være placeret penge i russiske obligationer eller aktier. 

TV 2 Fyn har foretaget en rundspørge, der viser, at Faaborg-Midtfyn Kommune, Ærø Kommune og Nordfyns Kommune ser ud til at have penge placeret i russiske aktiver. De resterende fynske kommuner fortæller, at de ikke på nuværende tidspunkt har investeringer i landet.

Hos de tre kommuner har man nu bedt sine investeringsforvaltere om at trække pengene ud.

Det sker blandt andet på baggrund af en henstilling fra Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad, der onsdag i sidste uge bad kommuner og regioner om at trække deres investeringer tilbage i så vidt muligt omfang som konsekvens af Ruslands invasion af Ukraine.

Sælger fra

I Faaborg-Midtfyn Kommune fortæller chef for økonomi, Nis Kasper Pedersen, at kommunen gennem sin porteføljeforvalter, Jyske Capital, er i fuld gang med at sælge de værdier, der på nuværende tidspunkt drejer sig om godt 300.000 kroner. 

Han uddyber dog, at det endnu ikke er sket, da markedet for salg af russiske obligationer og aktier fortsat er lukket og dermed ikke kan sælges lige nu.

quote Det er svært at beslutte det her på forhånd, da den her slags udfordringer opstår pludseligt

Jørn Mattrup Lundsgaard, økonomichef, Ærø Kommune

Hos Ærø Kommune, hvor under 0,2 procent af kommunens samlede investerede beløb på cirka 43 millioner kroner er placeret i russiske aktiver, fortæller økonomichef Jørn Mattrup Lundsgaard, at der i skrivende stund arbejdes på at komme af med værdierne.

- Det er svært at beslutte det her på forhånd, da den her slags udfordringer opstår pludseligt, siger Jørn Mattrup Lundsgaard.

Samme situation gør sig gældende hos Nordfyns Kommune, som gennem Danske Bank har haft godt 150.000 kroner investeret i investeringsforeninger med aktiver i Rusland. Danske Bank har dog meddelt, at den ekskluderer både statsobligationer og statsejede selskaber fra sine investeringer og dermed lukkes Nordfyns Kommunes aktiver i Rusland. 

Rundspørge blandt fynske kommuner


En ærgerlig situation

I Faaborg-Midtfyn Kommune peger Nis Kasper Pedersen på, at værdien af de 300.000 kroner som kommunen har investeret i russiske obligationer formentlig er faldet væsentligt indenfor de seneste 14 dage. Og det er rigtig ærgerligt, lyder det fra kommunen. Men samtidig peger Nis Kasper Pedersen på, at det er vigtigt at bakke op om de sanktioner, der lige nu er overfor Rusland. 

Han tror dog heller ikke, at de 300.000 kroner vil kunne mærkes af den enkelte borger i kommunen.

- Vi har cirka 580 millioner kroner investeret i alt, så det er svært for mig at se, det får en konkret betydning for de enkelte borgere, at de 300.000 kroner ikke bliver til mere, siger Nis Kasper Pedersen. 

Og selvom gennemsigtigheden og dialogen om investeringerne allerede er god mellem kommunen og deres kapitalforvaltere Jyske Capital og SEB, så peger Nis Kasper Pedersen på, at der i fremtiden vil være øget fokus på området

- Hvad der sker, når sanktionerne løftes og krigen er ovre, det skal vi have en dialog med vores forvaltere om. Vi har en klar tillid til vores kapitalforvaltere, om at de investerer ud fra strategier og etiske overvejelser, vi lægger os fast på. Det er svært inden for en overskuelig fremtid at forestille sig investeringer i Rusland for os at se, siger Nis Kasper Pedersen.