Tre øjenskader fra fyrværkeri

Skadestuen på Odense Universitetshospital havde i løbet af nytårsdag tre alvorlige øjenskader efter fyrværkeriskader på Fyn.

- Der har været knap så mange fyrværkeri-skader, som sidst år. Men til gengæld har vi set tre meget ubehagelige skader. To skader fra batterier, der er sprunget umiddelbart, når de er blevet tændt. En type skade, som vi frygter rigtigt meget. Og så har der været en enkelt raket, der også er sprunget, hvor den ikke skulle, siger overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved OUH.

Skader fra batterier

I alt 15 personer over hele landet fik alvorlige øjenskader nytårsaften.

I tre ud af fire tilfælde skyldes skaderne fyrværkeribatterier, der eksploderer, så snart tændstikken sættes til lunten.

- Det er ikke kun billige batterier, der futter af for tidligt. Det gælder også de dyre af slagsen, siger overlæge. lektor John Thygesen fra øjenafdelingen på Københavns Universitetshospital i Glostrup til Ritzau.

Derfor opfordres Sikringsstyrelsen nu til at se på sikkerheden omkring batterierne.

Mænd kommer til skade

Det er mænd mellem 18 og 77 år, der kom til skade med øjnene, de fleste er dog i alderen 22-30 år.

- Det er typisk fædrene. Vi er glade for at der ikke er børn imellem. De bruger beskyttelsesbriller og får typisk kun mindre farligt fyrværkeri, siger John Thygesen til Ritzau.