I det fynske folks tjeneste

Trine Dyrholm får hovedrolle i film om kultsangerinden Nico

Fynsk skuespiller skal i en ny film fortælle historien om sangerinden Nicos sidste leveår, som var præget af et heroinmisbrug.

Trine Dyrholm modtog prisen som årets bedste kvindelige skuespiller til filmfestivalen Svend. Foto: Morten Albek

Den fynske skuespillerinde Trine Dyrholm kan snart skrive endnu en international filmrolle på sit i forvejen lange CV.

Hun skal nemlig spille kultsangerinden Nico, som mest er kendt for sit samarbejde med multikunstneren Andy Warhol og Velvet Underground i slutningen af 1960'erne.

Ifølge amerikanske medier har Trine Dyrholm fået hovedrollen i filmen "Nico, 1988", som portrætterer de sidste år af sangerindens liv. I de år kæmpede hun med et heroinmisbrug og med at opretholde sin solokarriere.

Læs også Trine Dyrholm springer ud som instruktør

Nico døde pludseligt i en alder af 49 år, og ganske få kender historien om de sidste år af hendes liv, siger den italienske instruktør Susanna Nicchiarelli.

- De fleste mennesker tror, som Andy Warhol engang sagde, at efter hendes oplevelser med Velvet Underground og The Factory - og efter at hun havde haft sex med de fleste rockstjerner i de år - blev Nico simpelthen en "fed junkie" og forsvandt, siger Susanna Nicchiarelli. 

Susanna Nicchiarelli vil med filmen forsøge at kaste lys over, hvad der rent faktisk skete med Nico, efter at glamouren havde lagt sig.

Hele filmen er inspireret af Nicos musik og sangtekster. Trine Dyrholm, som selv har udgivet flere album, vil igennem filmen opføre nogle af Nicos sange fra perioden.

Ud over Trine Dyrholm, som tidligere i år vandt en Sølvbjørn for sin rolle Anna i Thomas Vinterbergs film "Kollektivet", spiller også den rumænske skuespillerinde Anamaria Marinca og britiske Karina Fernandez med.

Optagelserne til "Nico, 1988" vil begynde i Italien 7. november. Herefter vil optagelserne flytte til Belgien og Tyskland.

Nico hed i virkeligheden Christa Päffgen og blev født i den tyske by i Köln. Hun døde i 1988 under en ferie med sin søn Ari på middelhavsøen Ibiza. 

Fakta om Trine Dyrholm

  • Født 15. april 1972 i Odense.
  • Begyndte i en alder af otte år, at optræde på Odense Teater og i H.C. Andersen festspillene i Den Fynske Landsby.
  • Deltog som 14-årig i Melodi Grand Prix i 1987 med sangen 'Danse i måneskin', der nu er med i Kulturkanonen, der er en liste over 'essentielle kunstværker' i den danske kulturarv. 
  • Hun debuterede i 1990 som 17-årig i spillefilmen Springflod.
  • Hun har vundet fem Bodilpriser og otte Robertpriser.
  • I 2016 vandt hun som den første danske kvindelige skuespiller en sølvbjørn.