I det fynske folks tjeneste

Trods flere dages regn: Fortsat usikkerhed om fynske sankthansbål

Det seneste døgn er der faldet regn flere steder. Det fortsætter de næste dage, men sankthansbål er fortsat usikre.

Minimum to sankthansbål på Fyn er allerede blevet aflyst på grund af afbrændingsforbud. Jorden skal vædes med op mod 35 millimeter regn, inden det trækkes tilbage.

Åløkkekvarterets grundejerforening og sankthansbålet på Engen i Odense blev aflyst allerede i tidligere på ugen, og de seneste dages regn ændrer endnu ikke ved aflysningen.

Mange steder rundt om i Danmark er jorden som en knastør svamp, der suger hver en dråbe vand til sig, efter en periode med usædvanligt varmt og tørt vejr.

De kommende dage byder dog på mere regn, og derfor er der fortsat usikkerhed, om hekse over hele landet kan sendes til Bloksbjerg på lørdag. 

Læs også Sankthansbålet på Engen er aflyst - 25 vognlæs træ afbestilt

- Vi er inde i en ustadig periode, hvor vi får regn og byger, men også sol indimellem. Temperaturerne vil ligge sådan omkring de 20 grader. Det er mere normalt dansk sommervejr og vind fra vestlig retning, siger vagtchef fra DMI Steen Rasmussen.

Tørken betyder, at der i 65 ud af 98 kommuner er udstedt såkaldt afbrændingsforbud.

Flere lokale beredskaber meldte fredag ud, at det er højst usikkert, om der kan tillades bål til sankthansaften 23. juni. Det har weekendens regn indtil videre ikke ændret på.

Usædvanlig tørke

Sekretariatschef Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber siger, at der først mandag bliver gjort status på, om der er faldet nok regn til at mindske brandfare i det fri.

- Vi følger situationen meget nøje rundt om i landet. Vi kan i hvert fald konstatere, at der er ingen steder, hvor vi vil opretholde afbrændingsforbud, hvis det overhovedet kan lade sig gøre at hæve det igen, siger Bjarne Nigaard.

Regnen kommer efter en periode med usædvanlig tørke.

Mangler 25 millimeter regn

DMI opgjorde før weekenden, at der mangler mellem 25 og 35 millimeter regn for at drive det såkaldte tørkeindeks ned på det normale for årstiden. 

Læs også Stort sankthansbål aflyst på grund af tørke

Ifølge DMIs seneste opgørelse er Østjylland topscorer med 9,4 millimeter regn det seneste døgn. Herefter kommer Fyn og resten af Jylland, hvor der i gennemsnit faldt omkring syv millimeter.

København og resten af Sjælland samt Lolland og Falster fik kun mellem 3,1 og 3,8 millimeter i gennemsnit.

Absolut bundskraber er folkemøde-øen Bornholm, hvor det indtil videre slet ikke har regnet i denne omgang.