I det fynske folks tjeneste

Trods millionstøtte: Zentropa vil have gratis øl - 'det er det rene tiggeri'

Filmselskabet Zentropa beder om gratis øl til at holde en fest for at fejre færdige filmoptagelser til millioner. Lokalt bryghus kalder det 'ren tiggergang'.

Filmoptagelserne til tv-serien 'Håbet' har foregået de sidste syv uger på Fyn. Foto: Masoud Pouia

Erik Nielsen fra bryghuset Ø-Bryg på Thurø blev noget forbavset, da han læste en mail fra filmselskabet Zentropa.

- Det er jo det rene tiggeri, mener han.

I mailen bliver han bedt om at forære øl og sodavand til en lukket fest for Zentropas filmhold på 50 personer. Selskabet vil gerne fejre, at de i denne uge bliver færdige med optagelserne på Fyn til tv-serien 'Håbet'.

- Der er ikke engang tale om, at jeg kan få noget ud af det til gengæld. Ikke noget med, at jeg kan få lov til at præsentere mine produkter eller få en anden tjeneste til gengæld. De regner simpelthen ikke mit produkt for noget, siger Erik Nielsen.

Zentropas produktion af 'Håbet' er støttet med ca. to millioner kroner fra FilmFyn. Til gengæld skal Zentropa lægge omsætning for fire mllioner kroner i filmfondens fynske ejerkommuner, heriblandt Svendborg.

De erhvervsdrivende kunne dermed håbe på øget omsætning på grund af filmaktiviteterne, men Ø-Bryg oplever det modsatte; at blive bedt om gratis varer.

Filmoptagelserne til tv-serien 'Håbet' har foregået de sidste syv uger på Fyn. Foto: Christian Geisnæs / TV2

- Det her passer overhovedet ikke sammen med FilmFyns erhvervsstrategi, mener Erik Nielsen.

'Skrabet budget'

I henvendelsen hedder det blandt andet:

'Vi har optaget på forskellige locations på Fyn den sidste måneds tid, og nu har 1,5 uge tilbage på jeres dejlige ø. Vi vil gerne fejre 7 hårde og spændende uger på øen med en wrap-fest. I den forbindelse vil jeg høre dig, om I hos Ø-Bryg kunne være interesserede i at sponsorere nogle dejlige drikkevarer til arrangementet? Vi, bliver ca. 50 prs. og har et meget skrabet budget, så vil sætte stor pris på alle bidrag, om det er øl, cider, sodavand: alt er kærkomment! Alle jeres bryg lyder spændende og lækre, men specielt jeres sejler og skibs-øl lyder fantastiske til vores serie-tema! Vi er friske på at smage det hele ;)'

Det her passer overhovedet ikke sammen med FilmFyns erhvervsstrategi

Erik Nielsen, indehaver, Ø-Bryg

Det er produktionsassistent Anja Søgaard Christiansen fra Zentropa, der har skrevet henvendelsen til Ø-Bryg. Hun forklarer TV 2/FYN, at filmproduktioner ikke nødvendigvis vader i penge.

- 'Håbet' er en selvstændig produktion under Zentropa med sit eget budget, der er skræmmende lavt. Og det betyder, at der ikke er penge til at holde en afslutningsfest. Når der er bevilget penge fra blandt andet FilmFyn, er vi meget bevidste om, hvordan pengene bliver brugt. Det ville netop se mærkeligt ud, hvis pengene var gået til øl, siger Anja Søgaard Christiansen.

FilmFyn tager det roligt

Hos FilmFyn er direktør Bo Damgaard helt rolig over Zentropas fremgangsmåde

Læs også Ny tv-serie i kassen: - Det har været en fed måde at se Fyn på

- Det sker sikkert ofte at filmselskaber og andre spørger om sponsorater til fester og lignende. Filmselskaberne er garanteret ingen undtagelse. De skal spare hvor de kan. Jeg har faktisk aldrig før hørt om nogen, der tager en sådan forespørgsel ilde op. Folk er jo i deres gode ret til at sige nej tak. Filmfyn er absolut sat i verden for bl.a  at skabe omsætning, men jeg vil aldrig klandre nogen for at spare på pengene - heller ikke på Fyn, siger Bo Damgaard.

Erik Nielsen valgte ikke at imødekomme anmodningen om gratis drikkevarer til Zentropas fest. For ham er det vigtigt, at der i ethvert sponsorat er en modydelse.

- Der er mange, der henvender sig til mig for at få sponsorater. Men så skal man også komme med noget andet til gengæld, siger han.

Det er planen, at TV-serien 'Håbet' kan ses på TV2 i efteråret 2018.