Trods protester: Nu er det slut med dobbeltuddannelser

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne vedtog mandag et lovforslag, der skal begrænse muligheden for at tage to uddannelser på samme niveau.

Mandag blev det endeligt vedtaget: Det er ikke længere muligt at tage en ny uddannelse på samme eller lavere niveau, end den man allerede har gennemført.

Lovforslaget blev vedtaget med et flertal fra regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Det betyder for eksempel, at en uddannet sygeplejerske ikke kan opkvalifivere sig til læge eller skifte branche til folkeskolelærer. 

Den nye lov er vedtaget trods store protester fra landets studenterorganisationer, og den møder kritik fra flere sider. Blandt andre fra Syddanske Studerendes formand, Klaus Rose.

- Jeg tror, det får den praktiske konsekvens, at rigtig mange studerende vælger ikke at afslutte deres uddannelse. Det vil sige, at så får de lov til at gå på en uddannelse i to et halvt til tre år, og så lader de være med at skrive den sidste opgave, og så søger de det nye. Men der kommer til at være nogen, som kommer til at sidde i klemme. Især dem som tager en uddannelse for at opkvalificere sig til næste niveau, siger han til TV 2/FYN. 

Fynskvalgte Pernille Skipper (EL) mener ligesom Klaus Rose, at det vedtagne lovforslag rammer forkert.

- Det er jo også et spørgsmål om, at mennesker, som måske har været pædagog i rigtig mange år, når op i fyrrene og finder ud af, at de vil være en eminent folkeskolelærer, bliver forhindret i at blive det. Det er jo noget mærkeligt noget at tænke, at vi kun lærer i en lille periode af vores liv. Vi lærer hele livet, vi kan allesammen blive bedre, og vi har faktisk behov for også i fremtiden at have en befolkning, der kan omstille sig til nye job, og det bliver man forhindret i med det her. Det er fjollet, mener Pernille Skipper.

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) stemte mandag for lovforslaget, og han mener omvendt, at der fortsat er rig mulighed for studerende at skifte spor.

- Der er altså stadig rigtig, rigtig mange muligheder for at skifte spor, supplere sin uddannelse og bygge om på sin uddannelse og for den sags skyld også at bygge ved siden af.  Der er merituddannelse, der er åbne uddannelser på universiteterne, mener han.

Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet vil lovforslaget ramme godt 2.200 studerende årligt. Lovforslaget træder i kraft allerede 1. januar 2017

Oversigt

    Oversigt