I det fynske folks tjeneste

Trods skærpet straf: Svend Lings overvejer at gå til Højesteret

Svend Lings fik skærpet dommen i landsretten, men overvejer alligevel, om sagen om medvirken til selvmord skal for Højesteret.

00:25

Svend Lings overvejer, om sagen skal for Højesteret.   Video: Jakob Risbro

Den fynske selvmordslæge Svend Lings er onsdag blevet idømt 60 dages betinget fængsel ved Østre Landsrets afdeling i Odense.

 

Læs også Fynsk selvmordslæge også dømt i landsretten

 

Han gik efter at blive frifundet, og han overvejer derfor nu, om sagen skal for Højesteret.  

- Der er mange springende punkter, så vi overvejer at søge Højesteret, siger Svend Lings til TV 2/Fyn umiddelbart efter domsafsigelsen.

Ankede dommen fra byretten

Svend Lings ankede dommen fra byretten i september, hvor han blev idømt 40 dages betinget fængsel ved Retten i Svendborg. Her blev den 77-årige pensionerede læge fundet skyldig i medvirken til selvmord - også kendt som aktiv dødshjælp.

Svend Lings var anklaget for at have instrueret i selvmord i tre konkrete sager. Han er i landsretten dømt for alle tre forhold.

Straffen til Svend Lings er dog blevet hævet fra 40 til 60 dages betinget fængsel. Østre Landsret har i dommen lagt vægt på antallet af forhold.

Overblik

Østre Landsret har skærpet straffen mod fynsk læge, der er kendt skyldig i medvirken til selvmord.

 

Den pensionerede overlæge Svend Lings er onsdag idømt 60 dages betinget fængsel ved Østre Landsret. Det er en skærpelse i forhold til byrettens dom.

 

Her kan du få et overblik over forløbet.

 

* 26. september 2018 blev Svend Lings idømt 40 dages betinget fængsel ved Retten i Svendborg for medvirken til selvmord og selvmordsforsøg.

 

* Medvirken til selvmord - også kaldet aktiv dødshjælp eller assisteret selvmord - er ulovligt i Danmark. Det kan straffes med bøde og i alvorlige tilfælde med fængsel i op til tre år.

 

* Svend Lings blev i byretten dømt for to og frifundet i et tredje forhold, hvor byretten ikke fandt hans medvirken bevist.

 

* Men i landsretten er han dømt for alle tre forhold.

 

* En anden pensioneret overlæge, 83-årige Frits Schjøtt, blev i byretten idømt betinget fængsel i 14 dage. Det blev i landsretten hævet til 20 dage.

 

* Schjøtt blev dømt for at have udskrevet medicin til en person, som Lings havde henvist til Schjøtt.

 

* Svend Lings har på nettet offentliggjort en selvmordsmanual. Her har han beskrevet forskellige medicinske præparater, som i de rette doser og under de rette omstændigheder kan bruges til at tage sit eget liv med.

 

* Han har i medierne fortalt, at han mindst ti gange har hjulpet mennesker med at dø ved at udskrive medicin og forklare, hvordan det skulle indtages.

 

* Svend Lings er aktiv i netværket Læger for Aktiv Dødshjælp, der arbejder for lovliggørelse af aktiv dødshjælp i Danmark.

 

* Den pensionerede fynske læge mistede i 2017 sin autorisation.

 

* Lægeetisk Nævn konkluderede i september 2018, at Svend Lings har handlet i strid med Lægeforeningens etiske princip om, at læger aldrig må medvirke til en patients selvmord.

 

* Lægeforeningen har besluttet at indbringe en sag om eksklusion af Svend Lings for Voldgiftsretten.

Kilder: Ritzau og Retten i Svendborg

Se mere

- Det er en skærpelse på 20 dages betinget fængsel. I praksis betyder det ingenting, om man får 60 eller 40 dages betinget fængsel, siger Svend Lings.

I byretten blev han kun kendt skyldig i to af de tre forhold, og det er forklaringen på den skærpede straf.

- Jeg blev kendt skyldig i det tredje forhold. De tre forhold er takseret til 20 dage hver, forklarer Svend Lings.

Om sagen kommer for Højesteret, er endnu uvist. 

- Langt de fleste straffesager kan behandles i to instanser - altså byret og landsret - og så slutter de der. Ellers skal der være noget helt principielt eller andre særlige grunde, der gør, at man skal køre dem i Højesteret. Det er ikke mig, der skal vurdere det, siger anklager Jesper Rubow efter domsafsigelsen. 

 

03:24

Anklager Jesper Rubow erkender, at anklagemyndigheden har fået en lussing med onsdagens dom i landsretten - trods den skærpede straf. Video: TV 2

Luk video