TV 2 erfarer: Flertal bag Togfonden sætter Hjort stolen for døren

Der er penge i Togfonden, lyder det fra flertal i Folketinget, som truer med at bringe regeringen i mindretal.

Partierne bag Togfonden mødes fredag klokken 14.30 i Finansministeriet for at drøfte den såkaldte finansieringsudfordring.

Men allerede inden vil forligspartierne bag togfonden – Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten – præsentere det ultimatum, som de vil stille til finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for pressen.

Finansministeren mener kun, at der er 3,4 milliarder kroner til rådighed i Togfonden frem til 2020, men partierne står fast på, at der er 7 milliarder kroner plus yderligere 6,5 milliarder kroner, som stammer fra statens udvinding af olie i Nordsøen – altså i alt 13,5 milliarder kroner. Og det står partierne fast på. De vil også kræve, at partierne mødes igen senest i 2019 for at finde resten af pengene.

Regeringen risikerer at komme i mindretal

Hvis finansministeren afviser partiernes beregninger, vil partierne ifølge TV 2s oplysninger fortælle ham, at de insisterer på at arbejde efter deres tal. Det kan eksempelvis ske ved at stille ændringsforslag til finansloven. Det vil bringe regeringen i mindretal. Det er langt fra første gang i Venstre-regeringens levetid, men det er spørgsmålet om regeringen kan leve med det, når det handler om finansloven. 

Blandt de projekter, der ifølge forligspartierne skal gennemføres nu er en ny bane på Vestfyn og elektrificering af jernbanestrækningerne Fredericia-Aalborg og Roskilde-Kalundborg. Derudover ønsker partierne at fremrykke en tiltrængt og allerede planlagt renovering af Storstrømsbroen.