TV 2/Fyns brugere på Facebook: Mågerne hærger overalt

Rytterkassernen i Odense, Jægermarken i Svendborg og Sprogtoften i Nyborg. Det er bare nogle af de steder brugerne af TV 2/Fyns Facebookside har oplevet store mågeflokke i byerne.

Også Kerteminde og Munkebo er plaget af måger, skriver Lars Bligaard Rasmussen på Facebook.

- Det hænger nok sammen med at antallet af måger steg da Storebæltsbroen blev bygget. Mange måger flyttede på grund af uroen omkring deres ynglepladser på Sprogø, mener han.

Lars Bligaard Rasmussens analyse er ikke helt ved siden af. Byer og virksomheder er nemlig vokset ud i mågernes normale leveområder, og de kender ikke forskel på træer og bygninger, forklarer vildtkonsulent Lars Erlandsen fra Naturstyrelsen.

- Mågerne ser ikke det landskab vi ser, de ser bygningerne som øer. Altså beskyttede områder der ligger, de kan yngle på. Sikkerhed er vigtig for dem, så de bliver der, siger han.

Vildtkonsulenten oplever et stigende antal henvendelser om problemer med måger, men kan ikke umiddelbart hjælpe alle der har problemer med skrigeri og fugleklatter.

Skræm dem væk

Maage 4

Han foreslår i stedet, at man forsøger at skræmme mågerne væk med skræmsler eller lyde. Men virker det ikke, så kan der i særlige tilfælde gives tilladelse til skyde på fuglene.

- I senvinteren og det tidlige forår kan vi give en tilladelse til at regulere voksne fugle, hvis politiet går med til at man må bruge skydevåben i området. Der kan man skyde enkelte gamle fugle, for at skræmme de andre for at lave koloni, forklarer Lars Erlandsen, der er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen.

Jette Rasmussen fra Vollsmose har en anden løsning på problemet.

- Hvis folk kunne lade være med at kyle alting (spiseligt) ud af vinduerne, ku det være vi kunne blive fri for måger, rotter og andet, skriver hun.

Se meget mere om mågeinvasionen i vores udsendelser tirsdagen i gennem eller bland dig i debatten på vores Facebook-side.