Tvivl om flytning af Rigsarkiv til Fyn

VK-regeringen og kulturminister Brian Mikkelsen (K) er løbet ind i problemer med udflytningen af Rigsarkivet fra hovedstaden til Odense. Flertal i Folketinget kræver nu redegørelse for flytningen.

-

VK-regeringen og kulturminister Brian Mikkelsen (K) er løbet ind i problemer med udflytningen af Rigsarkivet fra hovedstaden til Odense. Flertal i Folketinget kræver nu redegørelse for flytningen.

Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF kræver nu en redegørelse for udflytningen af Rigsarkivet til Odense. Samtidig er der modstand mod planerne blandt de konservative folketingsmedlemmer, som er valgt i hovedstadsregionen, erfarer Berlingske Tidende.

Uden støtte fra Dansk Folkeparti falder planen om at opføre et nyt Rigsarkiv på Fyn. Partiet sender i næste uge et brev til kulturministeren, hvori partiet vil kræve en minutiøs kortlægning af de praktiske og økonomiske konsekvenser af at placere Rigsarkivet uden for hovedstadsområdet.

Arkivet rummer Danmarks hukommelse og officielle historie i form af dokumenter fra ministerier og andre myndigheder, som typisk ligger i København.

Nye oplysninger

\"Undervejs er der kommet en masse nye oplysninger frem, som vi ikke var klar over, da sagen begyndte. Vi føler os ikke særlig godt informerede af kulturministeren, og nu vil vi have hver eneste sandkorn gennem sigten. Den her beslutning må ikke jappes igennem - den får konsekvenser langt ud i fremtiden for nationalarven\", siger Louise Frevert, kulturordfører for Dansk Folkeparti.

Også i sit eget parti er kulturminister Brian Mikkelsen (K) stødt på modstand. De konservative folketingsmedlemmer valgt i Københavns-området er kritiske over for beslutningen.

\"Jeg vil finde det stærkt betænkeligt, hvis beslutningen om Rigsarkivet blot er den første af en række beslutninger af lignende art, hvor institutioner flyttes ud af hovedstadsområdet\", siger Lars Barfoed, valgt i Frederiksborg Amt.

Han advarer imod, at man ser det som et mål i sig selv at flytte institutioner og arbejdspladser ud af hovedstadsområdet.

\"Det er vigtigt, at vi har en hovedstad, hvor der skabes interaktion mellem mange forskellige institutioner. Der er behov for det liv, som det genererer at have mange funktioner samlet\", understreger Lars Barfoed.

Bekymrede københavnske politikere

Partifællerne Gitte Seeberg, Helle Sjelle og Charlotte Dyremose - alle folketingsmedlemmer fra hovedstadsområdet - har også givet udtryk for alvorlig bekymring for en udflytning til Odense, erfarer Berlingske Tidende.

Kulturminister Brian Mikkelsen afviser, at der har været voldsomme protester internt i partiet eller i folketingsgruppen.

\"Selvfølgelig er der forskellige lokalpolitiske interesser, når de statslige institutioner skal placeres. Ligesom ved nedlæggelser af kaserner er der også debat om, hvor man skal placere et Rigsarkiv eller et seminarium\", siger Brian Mikkelsen.