To ud af tre på deltid i Ikea: Det bekymrer fagforening

Møbelgiganten Ikea har næsten 400 medarbejdere i Odense, hvoraf 65 procent er ansat på deltid.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Ikea i Odense er Mette Marie Jensen i gang med at fylde op med grønne planter. Hun er under oplæring og arbejder her i 30 timer om ugen.

- Jeg ville gerne have en fuldtidsstilling, men der skal først lige blive en stilling ledig, siger hun.

quote Som faglært skal man kunne leve af sit arbejde. Så er det ikke nok med 15 timer 

Pia Thurøe, Sektorformand for HK Handel Midt

To ud af tre ansatte i varehuset i Odense er ansat på deltid. Det bekymrer fagforeningen HK Handel, der har tegnet overenskomsten med Dansk Erhverv Arbejdsgiver. 

-Jeg ville da ønske, det kunne blive til flere fuldtidsstillinger, som man kan leve af, siger Pia Thurøe, der er sektorformand for HK.  

Ifølge Ikea skyldes det varehusets åbningstider, hvor man har åbent fra kl 10 til 20 stort set alle årets dage. Desuden skal varehuset fyldes op og gøres klar til kunder, som betyder skæve arbejdstider.

Så for at få fordelt de skæve tider, har man valgt at ansætte flere medarbejdere på deltid. Ideen er at sikre den rigtige work-life-balance for medarbejderne, men også en diversitet i medarbejderstaben. Bland de mange deltidsansatte findes der nemlig mange både yngre og ældre medarbejdere, både studerende og seniorer, som ikke ønsker at arbejde fuld tid.

- Jeg synes, det er fint i forhold til at vi lukker ret sent. Hvis det kun var fuldtidsjobberne, der tog de vagter, så ville vi komme sent hjem mange aftener, siger Mette Marie Jensen. 

Hun er startet i et 12-timers job ved siden af et studie, hun nu har droppet.

Som udgangspunkt kan man blive ansat i koncernen uden diplomer eller uddannelser, for Ikea har sit eget globale uddannelsessystem, My Learning, som bliver skræddersyet efter de svenske værdier. 

Ikeas værdier

Svenske værdier

Værdierne er justeret af stifteren Ingvar Kramrads sønner og gælder for medarbejderne over hele verden.

Den svenske møbelgigant har 355 varehuse i 29 lande. De fem ligger i Danmark med yderligere et på vej på Fisketorvet i København og et planlagt i Esbjerg.

Her i landet havde den koncernen et forrygende regnskabsår i 2016. Færre kunder brugte flere penge og samlet set blev der handlet for 3,95 milliarder kroner. Det er en stigning på 6,4 procent.

Det er især salget af køkkener og køkkenudstyr, som trækker resultatet op for Ikea. Det gælder både salg til private, men også det såkaldte kontraktmarked rettet mod professionelle kunder. 

Namik Catkafa er varehuschef i Odense og vil gerne sikre den rigtige work-life-balance for medarbejderne. 
Namik Catkafa er varehuschef i Odense og vil gerne sikre den rigtige work-life-balance for medarbejderne. 
Foto: Morten Grundholm

Lederambitioner

I Odense arbejder de fleste i salgsafdelingen med cirka 100 medarbejder. Det gælder også Mette Marie Jensen, der startede med 12 timer ved siden af et studie. Studiet har hun nu droppet og er under oplæring i salg. 

Hun har været i virksomheden i otte måneder og håber på senere at kunne tage den halvanden-årige ledertrainee-uddannelse i Ikea. 

- Vi deltidsansatte har ligeså meget at skulle have sagt som de ansatte på fuld tid. Men de ved mere, fordi de er her hver dag, mener hun.  

På landsplan skiftes hver tredje af de deltidsansatte ud hvert år. I Odense er det hver fjerde deltidsmedarbejder, og det er et tal, Ikea ønsker at nedbringe.

I HK Handel har de en god dialog med varehuset, men håber på, at flere bliver ansat i fuldtidsstillinger i Ikea. 

- Man skal kunne leve af sit arbejde, og så er det ikke nok med 15 timer, siger Pia Thurøe fra HK Midt.

I det nye år har vi valgt at besøge en række spændende fynske arbejdspladser for at høre, hvad der rør sig lige nu. Og vi lægger ud med Fyns største varehus - Ikea i Odense. Med i studiet havde vi varehuschef Namit Catkafa og sektorformand fra HK, Pia Thurøe.

 

Oversigt

    Oversigt