I det fynske folks tjeneste

To ud af tre unge i arbejds-problemer

To ud af tre unge fritidsjobbere kender ikke deres arbejdsmæssige rettigheder. Derfor tager Jobpatruljen i disse uger rundt til 1.100 fynske arbejdspladser.

Foto: Erik Refner, Scanpix

En lang række fynske arbejdspladser får i denne og i næste uge besøg af HKs Jobpatrulje, der arbejder for at sikre, at de unge fritidsjobbere ikke bliver snydt i sommervarmen.

Jobpatruljen var også på vejene sidste år, og faktisk var der i mere end 65 procent af tilfældene større eller mindre fejl at finde på arbejdspladserne.

Fakta om Jobpatruljen

●      Jobpatruljen er fagbevægelsens hjælp til unge med fritidsjob, og tjekker hver sommer løn- og arbejdsforhold.
●      Det er i år 37. gang at der køres Jobpatrulje i Danmark
●      Bag Jobpatruljen står LO-forbundene og især fagforeningerne HK og 3F.
●      Sidste år besøgte Jobpatruljen 9850 virksomheder og talte med 2961 unge fritidsjobbere.
●      Den lokale Jobpatrulje på Fyn, øerne og i Fredericia besøgte over 1.100 virksomheder og snakkede med 402 fritidsjobbere. 
●      I hele landet afdækkede Jobpatruljen i 2015, at 65,9% af fritidsjobberne havde problemer.

Oftest er de unge slet ikke klar over deres rettigheder på arbejdspladserne og ved derfor slet ikke, at disse overtrædes.  

- De sager, som Jobpatruljen ofte møder, er, at de unge ikke har en ansættelseskontrakt, at alt for mange selv skal finde afløser ved sygdom og efterfølgende bliver snydt for løn under sygdom, selvom de har ret til det. De laver tunge løft og arbejder langt mere end de må og uden pauser. Jobpatruljens rapport fra sidste år viser for eksempel, at 18,4 procent af fritidsjobberne selv skal finde afløser ved sygdom, selvom det er arbejdsgiverens opgave, siger Jon Henningsen, der er veteran i Jobpatruljen og formand for HK Ungdom Midts ungenetværk.

Jobpatruljen får travlt, når de i de næste uger skal rundt i landet for at sikre de unges arbejdsforhold.

- Bare på Fyn og øerne, samt i Fredericia, besøgte vi sidste år mere end 1.100 virksomheder. På landsplan er det ca. 10.000 virksomheder, som Jobpatruljen besøger hver sommer, siger Jon Henningsen.

Fritidsjobber, kend dine rettigheder

1.    En ansættelseskontrakt – har du ret til, når du har været ansat mere end én måned og arbejder mere end otte timer om ugen.
2.    Løn - afhænger af din alder, hvad du laver, og hvornår du arbejder. Som ekspedient i en bagerbutik skal din løn for eksempel ligge mellem 60 og 144 kr. i timen.
3.    Feriepenge – skal du have, og de udgør 12,5 procent af det, du tjener.
4.    Fyring – må ikke ske uden grund. Sørg altid for at få en begrundelse på papir. Derefter kan HK tjekke, om fyringen er i orden.
5.    Fuld løn under sygdom – har du ret til, hvis du har været ansat i mere end otte uger og arbejdet mindst 74 timer i de seneste otte uger. Du har ikke pligt til selv at finde en afløser.
6.    Løft – må max være på 12 kg, hvis du er under 18 år. Er du over 18 år, må du løfte op til 25 kg.
7.    At stå alene i butik – må du ikke mellem kl. 18.00-06.00 på hverdage og mellem kl. 14.00 og 06.00 i weekenden, hvis du er under 18 år.
Kilde: HK