I det fynske folks tjeneste

Uddannelse lukker på Fyn: 120 elever skal pendle

Op mod 120 erhvervsskole-elever i Odense må til at pendle til andre regioner for at færdiggøre uddannelse, vurderer elev på webintegrator-uddannelsen

Syddansk Erhvervsskole skal nedlægge to uddannelser. Det træder i kraft 1. august 2017. Op mod 120 elever bliver berørt. Foto: arkiv

Syddansk Erhvervsskole skal lukke to uddannelser. Det står klart, efter Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling har gennemført en udbudsrunde om udbud af erhvervsuddannelser.

På Fyn betyder det, at to uddannelser lukker. Det drejer sig om uddannelserne Digital Media og Webintegrator på Syddansk Erhvervsskole i Odense.

- Vi er opmærksomme på, at det fylder meget for de elever, det berører, lyder reaktionen fra Syddansk Erhvervsskoles kommunikationsansvarlig, Lars Havelund, som understreger, at det er ministriets og ikke skolens beslutning at lukke de to uddannelser.

- Ministeriet mener, at beskæftigelsen er for lav blandt os med webintegratoruddannelsen. Men det passer ikke. Det er bare, fordi de ser bagud og ikke fremad. Der er jo masser af projekter i gang her i Odense, hvor man får brug for golk, der kan bygge og vedligeholde hjemmesider.

Frederik Andresen, elev webintegrator-uddannelsen, Syddansk Erhvervsskole.

Uddannelsen som webintegrator skal lukke i Odense, fordi ministeriet mener, at:

"...der på baggrund af antallet af kvotepladser samt den lave beskæftigelsesfrekvens på dette område er behov for en reducering af antallet af udbydere af hovedforløbet på uddannelsen."

Med andre ord: Der er ikke jobs til dem, der bliver uddannet webintegratorer, vurderer ministeriet.

Og derfor skal uddannelsen som webintegrator fra 1. august næste år kun ligge fire steder i landet. I Roskilde, Aalborg, Grenaa og Viborg.

Lukningen ærgrer Lars Havelund.

- Vi er jo interesserede i at have så bredt et uddannelsestilbud her i regionen som muligt, siger han.

Læs også Tre nye uddannelser til Svendborg: Fantastisk dag

Frederik får langt til skole
20-årige Frederik Andresen, som går på webintegrator-uddannelsen i Odense, er mildest talt utilfreds med Undervisningsministeriets beslutning.

- Når min uddannelse lukker her i Odense til sommer næste år, mangler jeg otte måneder af uddannelsen. Hvis jeg vil gøre min den færdig, kan jeg se frem til at bruge de få penge, jeg har, på enten at pendle eller flytte. Det synes jeg ikke er i orden, siger han.

Lars Havelund har endnu ikke overblik over, hvor mange elever, der bliver ramt af lukningen af de to uddannelser.

Men det har Frederik Andresen.

- På min uddannelse er vi cirka 90. Og på grundforløbet er de mellem 20 og 30 elever, siger han.

Skole går i dialog
Det betyder umiddelbart, at op mod 120 elever må til at se sig om efter et pendlerkort, hvis de vil gøre deres uddannelse færdig. Hvis altså ikke de vil flytte til den anden ende af landet.

- Vi er opmærksomme på, at det fylder meget for de elever, det berører, lyder reaktionen fra Syddansk Erhvervsskoles kommunikationsmedarbejder.

Lars Havelund, kommunikationsansvarlig, Syddansk erhvervsskole.

Men så galt behøver det ifølge Lars Havelund ikke nødvendigvis at gå.

- Den logiske følge af, at vi bliver nødt til at lukke to uddannelser er jo, at de berørte elever fra næste år må færdiggøre deres uddannelse et andet sted end hos os, siger Lars Havelund og fortsætter:

- Men det er faktisk ikke afklaret endnu, hvad der konkret skal ske.

Han fortæller, at Syddansk Erhvervsskole nu går i dialog med ministeriet. Han håber, at de elever, som til august kun mangler kort tid af deres uddannelse, måske alligevel kan få lov at færdiggøre den hos Syddansk Erhvervsskole.

Elev: Begrundelse er vås
Frederik Andresen forstår ikke Undervisningsministeriets beslutning om at lukke hans uddannelse.

Læs også Tietgen siger endelig!: Handelsuddannelsen kommer til Fyn

Han mener ikke, at Undervisningsministeriets begrundelse for at lukke uddannelsen holder.

- Ministeriet mener, at beskæftigelsen er for lav blandt os med webintegratoruddannelsen. Men det passer ikke. Det er bare, fordi de ser bagud og ikke fremad. Der er jo masser af projekter i gang her i Odense, hvor man får brug for golk, der kan bygge og vedligeholde hjemmesider, siger Frederik Andresen.

Uddannelsen Digital Media skal lukke, fordi ministeriet vurderer, at

-...der på baggrund af antallet af praktikpladser og behovet for uddannet arbejdskraft på dette område er behov for en reducering af antallet af udbydere.

I forbindelse med udbudsrunde 2017 fik Syddansk Erhvervsskole også en række nye uddannelser. 

Lars Havelund har endnu ikke overblik over hvilke og hvor mange.