Udeblevne patienter koster en arbejdsdag om ugen

Mange praktiserende læger er frusterede over patienter, der bliver væk fra bestilte tider. Hos et lægehus i Nyborg koster det hver uge en hel arbejdsdag.

Hos lægehuset på Enghavevej i Nyborg ligger der hver uge en seddel fremme på velkomstdisken, der fortæller, hvor mange patienter der ikke er mødt frem til de aftalte tider. I denne uge er tallet 33.

- Det er generelt, at vi har høj fraværsprocent. Hver uge er der 30-35 patienter der ikke dukkker ikke op til deres tid. Vi kan ikke bruge den tid med så kort varsel, så det går ud over både os og patienterne. Det er frustrerende, siger Eilif Hedemann, der er speciallæge hos Lægerne Enghavevej.

En af de patienter, der lider under at mange andre patienter ikke møder frem til deres tider, er Elisa Petersen.

- Jeg er kronisk syg, og skal til lægen jævnligt. Men ofte er der en ventetid på 4-6 uger, og noget af den tid kunne skæres væk, hvis andre patienter kom til deres tider, siger Elisa Petersen.

0810 laege

Hos Lægehuset Enghavevej er de fuldt ud klar over, at problemet går ud over de andre patienter.

- Med 30-35 udeblivelser om ugen spilder vi hver eneste uge en hel arbejdsdag, siger Eilif Hedemann.

Elisa Petersen er så træt af ventetiden, at hun gerne ser, at det bliver indført et gebyr, når man bliver væk uden afbud.

- Der burde være en bøde for at blive væk. Det tager kun to minutter at melde afbud, og konsekvenserne for os andre er store, siger Elisa Petersen.

Men umiddelbart er Eilif Hedemann ikke tilhænger af et bødesystem.

- Det er ikke godt, når der kommer penge mellem læge og patient, og jeg er heller ikke sikker på at det vil virke, siger speciallægen.

Mange tandlæger og frisører bruger i dag SMS?ere til at minde deres kunder om tidsbestilling, men den løsning er lægernes organisation heller ikke tilhænger af.

- Det koster mange penge at indføre et nyt telefonsystem, hvor man kan udsende SMS?ere, og undersøgelser på sygehuse viser, at det højest er en tredjedel af udeblivelserne der kan fjernes på den måde, siger Helle Aarenstrup Jensen, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation i Syddanmark.

Se hvor mange patienter der bliver væk i Nyborg