I det fynske folks tjeneste

Udkants-Fyn klager: Svært at få folk til at køre langt efter job

Ny rundspørge viser, at mange virksomheder oplever, at det er blevet sværere at tiltrække medarbejdere, der bor over 30 minutters transporttid fra virksomheden.

Der er blot 20 kilometer fra centrum af Odense til Broby, hvor Fyns Smedejerns Trapper hører til.

Ikke desto mindre har virksomheden på det seneste oplevet, at det er blevet mere end almindeligt svært at tiltrække nye medarbejdere, der bor i den fynske storby.

- Der sker ingenting, når vi søger efter nye medarbejdere. Det bliver et større og større problem og betyder, at vi bliver nødt til at holde igen med vores salg, siger direktør Alan Holm fra Fyns Smedejerns Trapper, der både har oplevet problemer med at tiltrække klejnsmede og kontorpersonale.

- Det er svært at lokke folk herud. Og når der er arbejde at få i Odense, så holder mange sig hellere tæt på, hvor de bor.

Det er ikke længe siden, at han bad jobkonsulenterne i Faaborg-Midtfyn Kommune om at skaffe to smede. Det kunne de ikke.

- Når vi søger projektledere, ingeniører og maskinteknikere, får vi vel højst 10-15 ansøgere. Bor du tæt på en storby, er min fornemmelse, at der rask væk kommer 100-200 ansøgninger, siger Alan Holm til TV 2/Fyn.

Lang transporttid er et problem

I en rundspørge til 445 af DI’s medlemsvirksomheder svarer 27 procent, at de sammenlignet med for fem år siden har fået sværere ved at rekruttere folk, der bor over 30 minutters transporttid fra virksomheden. 6 procent mener, at det er blevet lettere.

De resterende har enten svaret, at der ikke er sket nogle ændringer i løbet af de seneste fem år eller ved ikke.

Ifølge vicedirektør i DI Kent Damsgaard kan en forklaring på udviklingen være, at der generelt er kommet mere gang i beskæftigelsen, hvorfor flere og flere kan finde arbejde i nærheden af deres bopæl.

- Det er jo rigtigt positivt, at vi over de seneste år har fået skabt over 100.000 nye jobs, og at jobmulighederne for den enkelte er blevet meget bedre. Men vi skal hver især stadig være meget opmærksomme på at søge de job, hvor vores kompetencer kommer bedst i spil, også selvom det kan betyde lidt længere pendling.

Han mener, at skal flere praktikpladser på bordet, at flere skal tage erhvervsuddannelse, at regeringen skal gennemføre reformer, så flere kommer ud på arbejdsmarkedet, og så anbefaler han også lettere adgang til at ansætte udlændinge,

- Så vil jeg også samtidig opfordre dem, der søger job, til at søge derhen, hvor deres uddannelse kan blive brugt på den bedste måde i stedet for at søge den nærmeste arbejdsgiver, hvor man måske slet ikke får brugt sine færdigheder optimalt, siger Kent Damgsaard.

Problemet er størst længere væk fra de større byer DI’s rundspørge viser, at problemerne med at tiltrække medarbejdere ofte er større desto længere væk, du kommer fra de større byer.

- Det går ud over virksomhederne, der bliver nødt til at holde igen med salg og udvikling. Men det kan også betyde, at det bliver sværere at få skabt vækst og udvikling i hele Danmark.

Ifølge Danmarks Statistik pendler beskæftigede mænd i gennemsnit 23,9 kilometer, mens kvinder pendler 16,7 kilometer.