Udlændinge i stemmeboksen: Max og Riccardo kan afgøre valget

Ung venstremand går efter stemmerne fra Odenses udenlandske statsborgere. Lykkes hans plan kan indsatsen afgøre valget. Udenlandske statsborgere repræsenterer op mod tre mandater i Odense.

Rekordmange udlændinge uden dansk statsborgerskab har mulighed for at stemme ved dette års kommunalvalg.

quote - Det er en gestus, som får mig til at føle, at de danske politikere tager mig alvorligt og gerne vil involevere mig i samfundet. Jeg har helt sikkert tænkt mig at stemme den 21. Men det bliver altså ikke på Venstre.

Riccardo Saracino, fra Italien, studerende, SDU

Og det udnytter Venstres Christoffer Lilleholt fra Odense i sin valgkamp.

Han har fået trykt flyers på engelsk, som han deler ud til især de udenlandske studerende på Syddansk Universitet.

- Udlændinge uden dansk statsborgerskab er en overset vælgergruppe. Men hvis de stemmer allesammen, så udgør de faktisk mellem to og tre mandater her i Odense. Så hvis jeg lykkes med min idé, så kan det afgøre valget, siger Christoffer Lilleholt.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I det nuværende byråd er forskellen på rød og blå blok er blot ét mandat. 14 mandater til de blå og femten til rød blok.

Christoffer Lilleholt skal dog ikke regne med, at det bliver nogen nem opgave at mobilisere de udenlandske statsborgere. Mange udlændinge fravælger nemlig helt bevidst at stemme, fordi de ved, de kun skal opholde sig i landet i en kort periode, lyder det fra ekspert.

- Derfor er deres fokus på hjemlandet både politisk, sprogligt og kulturelt, siger valgforsker og professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen ifølge Ritzau.

- Men det får mig ikke til at stemme

På Syddansk Universitet tager flere udenlandske studerende pænt imod de engelsksprogede flyers.

quote Jeg synes ærligt talt ikke, jeg ved nok om dansk politik eller forholdene her i kommunen til, at jeg kan tillade mig at stemme.

Max Bastium, fra tyskland, studerende, SDU

- Det er en gestus, som får mig til at føle, at de danske politikere tager mig alvorligt og gerne vil involevere mig i samfundet. Jeg har helt sikkert tænkt mig at stemme den 21. Men det bliver altså ikke på Venstre, siger den italienske studerende Riccardo Saracino.

Også tyske Max Bastium, der læser International Bussiness Management på Syddansk Universitet, synes godt om den unge venstremands initiativ.

Men det får ham ikke til at stemme til valget.

- Jeg synes ærligt talt ikke, jeg ved nok om dansk politik eller forholdene her i kommunen til, at jeg kan tillade mig at stemme, siger han.

Langt flere udlændinge må stemme

Siden sidste valg er antallet af stemmeberettigede udenlandske statsborgere i Danmark steget med 50.000.

Det betyder, at lige knap 350.000 udenlandske statsborgere lov at stemme ved det forestående kommunal- og regionsrådsvalg. Det viser tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Christoffer Lilleholt estimerer, at den potentielle udenlandske vælgergruppe i Odense udgør 10.000 stemmebrettigede. Det antal indebærer både udenlandske studerende og udlændinge, som arbejder i Odense.

Fremmed statsborgerskab ingen hindring for at stemme

Han har ikke hørt om andre, som har fået samme idé; at målrette en del af sin kampagne mod udlændinge.

- Jeg synes også selv, det var en ret god idé, da jeg fik den. Men jeg gør det jo ikke kun for at vinde stemmer. Især de udenlandske studerende er en overset gruppe, når det gælder kommunal- og regionsrådsvalg. Det vil jeg gerne være med til at lave om på.

DF: Vælgere skal tale dansk

Dansk Folkeparti foreslog tidligere på året, at kun udlændinge, der taler dansk, skal have ret til at stemme eller stille op til kommunal- eller regionsrådsvalg.

Det forslag møder modstand hos Christoffer Lilleholt.

- Hvis man arbejder på Orifarm, på et af Odenses mange gartnerier eller bare er studerende, så betaler man sin skat og bruger sin løn her i kommunen. Det synes jeg også giver ret til at være med til at bestemme, hvem der skal sidde i byrådet, siger Christoffer Lilleholt.

Selvom Christoffer Lilleholt måske nok er den første politiker, som går målrettet efter de udenlandske statsborgere, så er han ikke den eneste, som har fokus på målgruppen.

Rådet for etniske minoriteter har udgivet en folder, som vejleder udlændinge til demokratisk deltagelse i Danmark. Folderen findes på ni forskellige sprog, heriblandt polsk og rumænsk.

 

 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt