Udrejsecenter på Langeland droppet

Der skal ikke være et udrejsecenter på Langeland alligevel. Det skriver Udlændinge- og integrationsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag aften.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) stopper planer om udrejsecenter på Holmegaard ved Bagenkop. Det skriver ministeriet på sin hjemmeside.

- Jeg kan konstatere, at der i denne sag er flertal i Folketinget imod regeringens planer om et nyt udrejsecenter på Langeland. Og derfor dropper vi planerne, udtaler Mattias Tesfaye i meddelelsen.

Centret, der skulle huse 130 udviste, kriminelle udlændinge, har mødt stor modstand fra langelændere. 

Også støttepartiet SF er imod idéen, og dermed er der et flertal imod regeringen, da en samlet blå blok også er imod.

- Hvis partierne kommer med forslag til andre mulige og nye placeringer, er min dør altid åben, og jeg har kaffe på kanden. Men som det ser ud nu, så betyder det desværre, at udrejsecentret foreløbigt må blive, hvor det er, skriver ministeren i pressemeddelelsen.

Udviste, kriminelle bliver på Kærshovedgård

Således ændres der ikke foreløbig på, at Kærshovedgård ved Bording i Midtjylland fortsat skal huse både afviste asylansøgere og udviste, kriminelle udlændinge.

Sidstnævnte har skabt stor utryghed i området og derfor ønskede både den tidligere og den nuværende regering af flytte gruppen til et andet og mere afsondret sted.

I Ikast-Brande Kommune, hvor Kærshovedgård ligger, er reaktionen på Mattias Tesfayes retræte hård.

1. viceborgmester Simon Vanggaard (DF) siger til Ritzau, at regeringen bryder et løfte, hvis 130 udviste, kriminelle udlændinge fra Kærshovedgård forbliver på udrejsecentret.

- Socialdemokratiet gik til valg på at finde en løsning, en anden løsning end øen Lindholm. Det løfte ser de ud til at bryde her, og det synes jeg, er stærkt utilfredsstillende.

- Fordi det er en dårlig løsning med Kærshovedgård lige nu, siger Simon Vanggaard.

Omvendt er der udtalt tilfredshed at spore hos Cecilia Vanman, butiksejer i Bagenkop. Hun  er glad for, at regeringens planer om et udrejsecenter på Langeland nu er droppet:

- Det viser, at vi bor i et demokrati, og at det nytter noget at vise sit ansigt inde på Christiansborg, siger hun.

Ro til drøftelser

Staten har allerede købt grunden til Holmegaard på Langeland, hvor udrejsecenteret var tiltænkt at flytte ind for 13,5 millioner kroner.

Det bliver altså ikke aktuelt, hvilket glæder SF's udlændinge- og integrationsordfører, Carl Valentin.

- Det er fremragende, at ministeren havde taget bestik af, at vi var nogen, der sagde, at Langeland var en dårlig idé, så Langeland nu er taget af bordet, siger han til Ritzau.

- Vi håber, at vi kan få nogle reelle drøftelser om nogle alternative muligheder. Dem kan vi have nu i ro og mag.

- Jeg tror, det vigtige er, at langelænderne kan ånde lettet op.

Hjælpende hånd til Kærshovedgård

Den tidligere regering foreslå den øde ø Lindholm i Stege Bugt. Det vil dog være meget omkostningstungt og derfor smed regeringen og støttepartierne idéen i skraldespanden.

Siden da har regeringen varslet en ny placering af et udrejsecenter. Det endte altså med Langeland. Og endte tirsdag aften uden et forslag.

- Jeg forstår udmærket, hvis der nu er skuffelse i Midtjylland. Regeringen vil derfor snarest mulig give området omkring Kærshovedgård en hjælpende hånd.

- Private og erhvervsdrivende, som har oplevet øget utryghed, skal have mulighed for at søge støtte til sikkerhedsforanstaltninger, skriver Mattias Tesfaye i meddelelsen.

Både De Konservative og Dansk Folkeparti har gjort det klart, at de ikke finder det acceptabelt at fastholde status quo med Kærshovedgård.

SF har sagt, at det kan være en løsning, men at Langeland ikke er en løsning.

Pressemeddelelse fra Udlændinge- og integrationsministeriet