I det fynske folks tjeneste

Udvisning af bandeleder fra Danmark står ved magt

Bandelederen Fez Fez, der er udvist af Danmark, får ikke prøvet sin sag ved menneskeretsdomstolens højeste instans. Dermed står hans udvisning ved magt.

Michael Juul Eriksen, der er advokat for Fez Fez, tager menneskeretsdomstolens afgørelsen til efterretning.

Bandelederen Fez Fez, der er udvist af Danmark for altid, får ikke prøvet sin sag ved menneskerettighedsdomstolens højeste instans.

Dermed står hans udvisning fra Danmark ved magt.

Det har fem dommere ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg afgjort, hedder det tirsdag i en pressemeddelelse.

En dom i menneskerettighedsdomstolens første instans fastslog i december, at Danmark havde ret til at udvise Fez Fez, der har kone og otte børn i Vollsmose i Odense.

Den afgørelse havde Fez Fez og hans advokat Michael Juul Eriksen søgt om tilladelse til at anke til domstolens højeste instans. Det er det såkaldte Storkammer.

Men det blev et nej.

Michael Juul Eriksen tager afgørelsen til efterretning.

- Vi har hele tiden følt, at der var et problem i forhold til menneskerettighederne, siger Juul Eriksen.

- Det var der også en højesteretsdommer, der var enig med os i. Derfor var det berettiget at prøve den, siger han.

I sin dom i december sagde menneskerettighedsdomstolen, at "det er tvivlsomt", om Fez Fez spillede nogen central rolle i sin familie, hvor mange af hans børn havde alvorlige problemer og behov for at blive undervist i normal social opførsel.

Samtidig mente domstolen, at børnene kan besøge deres far i Libanon eller holde kontakt med ham over telefon eller nettet.

Læs også Europæisk domstol indleder Fez Fez-sag mod Danmark

Fez Fez, der bærer det borgerlige navn Mahmoud Khalil Salem, kom til Danmark som 23-årig i 1993.

Han er statsløs palæstinenser fra Libanon og fik først opholdstilladelse og senere asyl.

I 2010 blev Fez Fez, der var leder af banden Black Ghosts, dømt for 18 lovovertrædelser begået mellem 2006 og 2009.

Han fik seks års fængsel for blandt andet omfattende hashhandel, ulovlig våbenbesiddelse, trusler og uddeling af dummebøder på helt op til 250.000 kroner.

I første omgang besluttede Østre Landsret i januar 2011, at Fez Fez ikke kunne udvises, fordi han har otte børn i Danmark. 

Men i oktober samme år udviste Højesteret ham for altid. I 2015 blev Fez Fez sendt til Libanon.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol sagde i sin dom i december, at Højesteret nøje har afvejet hensynet til Fez Fez' familieliv over for alvoren i hans forbrydelser, da den traf beslutningen.

Fez Fez og Michael Juul Eriksen mente, at udvisningen fra Danmark var et brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8.

Den handler om retten til respekt for privatliv og familieliv.