Udviste begår ny kriminalitet i Danmark

Udviste kriminelle vender tilbage til Danmark og begår ny kriminalitet.

Et stigende antal udenlandske kriminelle, der har et indrejseforbud, tager tilbage til Danmark og begår nye lovovertrædelser. Det viser en kørsel Danmarks Statistik har foretaget for Ekstra Bladet.

I 2007 blev 171 udenlandske kriminelle taget for at bryde et indrejseforbud. Det tal steg til 368 i 2011, og i de første tre kvartaler af 2012 er 290 udenlandske kriminelle blevet pågrebet for ulovligt at rejse ind i Danmark.

Lektor Gerd Battrup fra Institut for Grænseregionsforskning ved SDU, vurderer, at en af årsagerne til, at så mange bryder indrejseforbuddet er, at de har et netværk i Danmark.

- Mange har ofte et netværk af familie eller venner, som de vender tilbage til, og hvis det netværk også består af kriminelle, så går det galt igen, siger hun og understreger, at politiet kun fanger toppen af isbjerget.

Et af de steder, man relativt ofte støder på udviste kriminelle, som begår ny kriminalitet, er hos politiets specialstyrke Task Force Indbrud, der bekæmper organiserede indbrudsbander, tilrejsende indbrudstyve og hjemmerøverier.

- Typisk har folk fået indrejseforbud efter en dom, og så ville det være rart, at det også blev overholdt. Men det kan vi jo se, at det ikke gør, siger politiinspektør Karl Erik Agerbo til Ekstra Bladet.

Justitsminister Morten Bødskov(S) mener, at den store stigning rent faktisk er positiv.

­- Tallene viser, at den forstærkede indsats, der er sat i værk, virker.

- Politiet har forstærket indsatsen på hele opholdsområdet, og flere politikredse har fået udlændinge-kontrolenheder, som arbejder målrettet mod de miljøer, hvor man erfaringsmæssigt ved, at der opholder sig udlændinge med ulovligt opholdsgrundlag, siger han.