I det fynske folks tjeneste

Udviste Shalik Bhattarai får lov til at vende hjem

Efter flere måneders kamp har Shalik Bhattarai fået et såkaldt etableringskort. Det giver ham og familien ret til at opholde sig i Danmark i to år.

01:30

1 af 3

Den udviste nepalesiske studerende Shalik Bhattarai får nu sammen med sin kone og søn lov til at flytte tilbage til Danmark. Han har nemlig fået et etableringskort.

Flybilletten er allerede bestilt, og resten af forberedelserne til hjemturen er i fuld gang. Den lille nepalesiske familie, der i december sidste år blev udvist af Danmark, har nemlig fået en glædelig nyhed. De får lov til at vende hjem igen.

Siden familien rejste ud af landet, har de boet i Lissabon i Portugal. Men på fredag i næste uge kan de altså sætte sig i flyet mod Danmark igen. Efter flere måneders kamp har Shalik Bhattarai nu fået et såkaldt etableringskort, der giver ham og familien ret til at opholde sig i Danmark i to år.

Shalik Bhattarai blev udvist, efter han havde boet i Danmark i otte år. Det skete, fordi han i 2013 havde arbejdet for meget ved siden af sine studier. Med det visum, som Shalik Bhattarai havde, var det nemlig kun tilladt at arbejde 15 timer om ugen, men det havde han ikke været opmærksom på. Konsekvensen blev dermed, at han skulle forlade landet sammen med sin kone og søn.

’Som at være i fængsel’

Shalik Bhattarai rejste til Portugal den 8. januar, og konen Rita Bhattarai tog sammen med sønnen Sean ned til ham den 4. februar. 

Dengang fortalte familien til TV2/Fyn, at de følte, at opholdet i Portugal var ligesom at være i fængsel, fordi de har boet på et lille værelse, og fordi de ikke kender nogen i landet. Men det kan de altså se en ende på nu.

Når de vender tilbage til Danmark, skal de bo hos en af deres venner i Farum, indtil de selv har fundet en bolig. Familien måtte nemlig opsige deres lejlighed i Odense, da de blev udvist.

Lige på nippet

For at kunne få et etableringskort skal man have afsluttet en dansk kandidat- eller ph.d.-grad, og det nåede Shalik Bhattarai lige akkurat at gøre, før han måtte rejse ud af Danmark. 

Da han sidste år fik besked på, at han skulle forlade Danmark, manglede han nemlig stadig sin afsluttende eksamen i økonomi ved Syddansk Universitet. SDU gik dog med til at fremrykke hans eksamen, så han kunne blive færdiguddannet, inden han skulle forlade Danmark. Shalik Bhattarai fik 10 for sit speciale.

Efter to års ophold i Danmark har Shalik Bhattarai mulighed for at ansøge om en ny opholdstilladelse.