Ulvetracking: På Sydfyn er der gode chancer for at finde ulv

I foråret kom det frem, at Fyn havde haft besøg af en ulv. Men er ulven stadig på øen? Det har foreningen Ulvetracking sat sig for at finde ud af.

De bruger deres fritid på at gå skov og krat igennem for at lokalisere de danske ulve. Nu er de også kommet til Fyn.

Foreningen Ulvetracking mødes i Fiskerup Skov på Sydfyn en lørdag morgen i juli. Stedet er helt nyt terræn, selvom to af medlemmerne er fra Fyn. 

Den høje koncentration af dåvildt og den relativt fredelige skov giver gode chancher for, at den ulv, som Ulvetracking fandt DNA fra for over et år siden, befinder sig i området. Men det er blot en formodning. For i princippet kan ulven være langt over de sydfynske alper, da det er et af de mest højmobile landlevende dyr i verden. 

Ulvetracking har siden ulvens ankomst til Danmark i 2012 arbejdet på at lokalisere rovdyret og udbrede viden om den til den danske befolkning. 

- Jeg kan godt forstå, at folk er bange for det her nye dyr i den danske natur. Det er noget, man skal respektere. Så kan man håbe, at jo mere faktuel viden, der kommer, at den frygt så bliver mindre, siger Paw Rasmussen, der har været frivillig i Ulvetracking siden 2013. 

Ulven er et fredet dyr 

I starten af juli kom det frem, at et ulvepar i Vestjylland havde ynglet. Otte ulveunger fulgte nysgerrigt deres forældre, og det fik stor mediebevågenhed. 

Store dele af det politiske Danmark var hurtige til at råbe regulering. Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti skød med skarpt. Men de var for hurtige på aftrækkeren. 

Ulven er nemlig fredet ved EU-lov. Derfor kan Folketinget ikke give tilladelse til, at private skyder ulve. Men det er tilladt for myndighederne, i Danmarks tilfælde Naturstyrelsen, at skyde en ulv, hvis den udviser atypisk adfærd, som for eksempel hvis den holder op med at være sky over for mennesker. 

14 ulveangreb i 2017 

Myndighederne giver tilskud til ulvesikre-hegn i det område, ulven indtil videre har slået sig ned i, mens dokumenterede ulveangreb på husdyr udløser erstatning.

Tal fra Miljøstyrelsen, som TV 2/Fyn har fået indsigt i, viser, at deres vildtkonsulenter har været ude på 61 besigtigelser af mulige ulveangreb på husdyr i 2017.

Kun i 14 af tilfældene var det en ulv, der havde været på spil. De andre 47 angreb er muligvis begået af en ræv eller hund.

På Fyn har Miljøstyrelsen endnu ikke fået nogle meldinger om mulige ulveangreb på dyr. Men det betyder ikke, at den ikke kan befinde sig på øen. 

Se om Ulvetracking lykkes i deres søgen efter den fynske ulv her. 

 

 

Oversigt

    Oversigt