Ungdomsarbejdsløsheden styrtdykker i Danmark

På ét år er antallet af arbejdsløse under 25 år faldet med knap en fjerdedel.

Arbejdsløsheden blandt unge danskere er faldet markant det seneste år. Faktisk er den faldet så meget, at det ikke overgås andre steder i Europa, skriver KL's nyhedsbrev Momentum.

I januar var 10,8 procent af unge danskere under 25 år arbejdsløse. På samme tidspunkt året før var det 14,1 procent. Selv om det måske ikke ser ud af meget, er det et fald på 23 procent på ét år, og det glæder beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).

- Det er meget positivt, når vi nu kan se, at ledigheden blandt unge under 25 år er faldet næsten en fjerdedel det seneste år. Unge mennesker har nemlig et langt arbejdsliv foran sig, og omkostningerne for både den enkelte og samfundet er enorme, hvis unge ender med at hænge fast i ledighed, siger han til Momentum.

Udviklingen betyder, at Danmark nu har den femtelaveste ungdomsarbejdsløshed blandt de 30 europæiske lande, der indgår i opgørelsen. Kun Tyskland, Norge, Østrig og Island har en lavere ledighed blandt de unge.

De positive tal fra EU's statistiske kontor, Eurostat, er blot de seneste i en lang række af positive nyheder for Danmark og dansk økonomi.

Arbejdsmarkedsforsker Per Kongshøj Madsen fra Aalborg Universitet har beskæftiget sig med ungdomsarbejdsløshed, og han peger også på de forbedrede konjunkturer i hele Europa - men ikke mindst i Danmark - som meget afgørende for faldet i arbejdsløshed blandt unge.

- Vi ved, at ungdomsarbejdsløsheden er meget konjunkturfølsom. De unges ledighed stiger mere, når det er krisetider, og den falder hurtigere, når det går godt. Og lige nu er der altså forår på vej på arbejdsmarkedet i Danmark, siger Per Kongshøj Madsen til Momentum.

Det er ikke en selvfølge, at ungdomsarbejdsløsheden falder, når det går bedre for den europæiske økonomi. I Storbritannien, Slovenien, Frankrig, Finland og Malta er den faktisk steget i samme periode.

Oversigt

    Oversigt