Unge autister får job gennem uddannelse

Fakta og Unges Uddannelsescenter har udviklet et uddannelsesforløb, der ruster unge autister til at komme ud på jobmarkedet - og det med stor succes.

Klar Til Start er et samarbejde mellem dagligvarebutikken Fakta og organisationen Unges Uddannelses center. Målet er at give unge med autisme mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet, få en omgangskreds og en øget livskvalitet.

Projektet går ud på, at man tilrettelægger et kursusforløb skræddersyet helt specielt til den enkelte autist, således at der ikke er nogen der får flere timer eller arbejdsopgaver end de kan klare.

På landsplan varetages den uddannelsesmæssige del af forløbet af ni uddannelsesinstitutioner. På Fyn er det Tietgen Skolen, der uddanner de unge autister. Skolen har derfor en medarbejder, der har sin daglige gang i faktabutikken.

Det er kommunen, der betaler for kursusforløbet i Fakta, til gengæld så garanterer Fakta, at der ligger et job klar, når forløbet er gennemført.

'Motivationen for både Unges og fakta/Coop er at give målgruppen en mulighed for at etablere sig på arbejdsmarkedet, hvilket givet øget livskvalitet, større social indsigt, bedre i stand til at håndtere sit eget liv og endelig at være selvforsørgende', hedder det i projektets beskrivelse af sig selv.

Og det er lige præcis det, der betyder noget for en af de fynske kursister. 

 

- Det betyder rimelig meget for mig. Så jeg ikke skal gå derhjemme og lave ingenting, siger 21-årige Robin Hansen, der er en af de i alt 60 deltagere i projektet.

Landsforeningen for autisme skønner, at der på landsplan er omkring 30.000 autister, hvoraf langt størstedelen ville kunne varetage et almindeligt job, hvis ellers der blev gjort en større indsats for at få dem inkluderet og involveret på arbejdsmarkedet.

Venstres Jane Heitmann, der også er psykiatriordfører, håber, at Klar Til Start kan blive en ledestjerne for andre lignende projekter.

- Der er 13, der er blevet færdige med uddannelsesforløbet og de 11 er kommet i fast job. Det synes jeg faktisk er en rigtig flot statistik, siger Jane Heitmann.

Og selv om Robin Hansen endnu ikke har fået fast job, betyder projektet meget for ham.

- Man føler, man har noget at give sig til, i stedet for at skulle sidde og lave ingenting, siger Robin Hansen.

Der er i alt 60 unge med autisme med i projektet Klar til Start, heraf seks fra Fyn. 

Se interview med Kimmie Falk, der er uddannelsesleder på Tietgen.