Unge deler skandaløst materiale som aldrig før, mener eksperter

I løbet af få uger er henvendelser om sladdergrupper fra unge og forældre i en fynsk kommune eksploderet. SSP hører og ser fra de unge, at det er nøgenbilleder, vold og slåskampe, der bliver delt i grupperne.

Vold, slåskampe og intime billeder. I går kunne TV 2 Fyn fortælle om chatgrupper på besked-tjenesten Telegram, hvor der anonymt og ulovligt bliver delt billeder og videoer af ovenstående karakter. Sommetider er personernes fulde navne også eksponeret.

Børns Vilkår har modtaget flere henvendelser fra børn og unge, der har set dette indhold. Det har fået dem til at anmelde det til Fyns Politi, som derefter kom med et opråb mod 'sladdergrupperne'. 

Nu fortæller flere fra SSP i de fynske kredse, at de er bekendte med problematikken.

Eskaleret på få uger

SSP-konsulenterne i Kerteminde oplever, at fænomenet med sladdergrupper og deling af billeder og videoer er eskaleret på få uger.

- Vi oplever for tiden, at de unge er 'gode' til at udstille hinanden. De er ondskabsfulde og løgnagtige overfor hinanden. Det er ret hadefuldt, det de skriver om hinanden, og de billeder de deler, er kun ude på at skade forurettede, siger Lars Bo Ansbjerg, der er SSP-koordinator i Kerteminde.

De oplever desuden, at det er ting, der bliver delt på Telegram, Instagram og Snapchat. Og det har de helt klare eksempler på fra de unge. 

- Det er nøgenbilleder af unge, der bliver delt mod deres ønske og vilje. Det er voldsomme slåskampe, og så er det i det hele taget ondskabsfulde beskeder om navngivne personer, siger Lars Bo Ansbjerg.

I løbet af de seneste tre uger er henvendelser om sladdergrupper eksploderet hos SPP i Kerteminde.
I løbet af de seneste tre uger er henvendelser om sladdergrupper eksploderet hos SPP i Kerteminde.

Det svære ved Telegram er, ifølge Lars Bo Ansbjerg, at man ikke kan gå ind og lukke deres grupper. Det kan man derimod gøre gennem META, som er Facebook, Instagram og Messenger. De har en helt anden moderation, end Telegram har. 

Helt oplagt mener han, at man derfor bør verificeres som bruger, når man opretter sig på diverse medier. På den måde burde man ikke anonymt kunne skrive eller dele indhold, der er direkte modbydeligt. 

- De unge, der får delt sådanne billeder eller videoer, bliver påvirket meget. De bliver enormt kede af det og enormt frustrerede. De kan ikke tage til genmæle, fordi hvis de gør det, så får de en haglbyge af flere hadefulde kommentarer, siger Lars Bo Ansbjerg. 

Sladdergrupper og sociale medier på dagsordenen 

TV 2 Fyn har udover Kerteminde snakket med flere SSP-konsulenter i forskellige fynske kommuner, som kender til grupperne.

Hos SSP i Middelfart Kommune har de svært ved at danne sig et overblik over omfanget. De ved, at det eksisterer, men de er også sikre på, at der er et mørketal.

- De unge har en kultur for "snitching", altså at de ikke vil fortælle noget til de voksne, siger Bo Hansen, der er SSP-konsulent i Middelfart. 

Den 22. februar skal flere SSP-konsulenter fra Fyn mødes på Langeland. Her er et af punkterne på deres dagsorden de såkaldte sladdergrupper og deling af billeder og videomateriale på de sociale medier. 

Hos SSP i Kerteminde fortæller Lars Bo Ansbjerg, at de forsøger at få grupperne lukket med en politianmeldelse. 

Har du oplevet deling af private billeder og videoer?

Oversigt

    Oversigt