I det fynske folks tjeneste

Unge efterlyses: Lindø Industripark mangler også lærlinge

Fyns martime klynge har samme problem som metalbranchen. Virksomhederne mangler unge lærlinge. Nu gør man noget ved det.

Det er ikke kun de fynske maskin- og metalvirksomheder, der mangler unge. Det samme gælder Den Maritime Klynge, der har mange medlemsvirksomheder i Lindø Industripark. Foto: Birgotte Carl Heiberg

Det er ikke kun maskin- og metalbranchen på Fyn, der som omtalt hos TV 2/FYN, har store problemer med at skaffe unge til velbetalte job. Det gælder også Fyns Maritime Klynge, der har 94 medlemsvirksomheder - en stor del af dem i Lindø Industripark.

Problemet er så presserende, at virksomhederne nu ansætter en praktikkoordinator, der dels kan få unge til at søge praktikpladserne, dels kan sørge for, at der bliver oprettet flere lærepladser i virksomhederne.

For virksomheder, der ikke har lærlinge, er også et problem. Som omtalt fornylig gælder det bl.a. Bladt, der fremstiller elementer til off-shoreindustrien og vindmøllebranchen. Men man er langt fra alene.

En undersøgelse af praktikpladserne i den maritime klynge, som man selv har gennemført, viser at kun 36 af de 94 virksomheder er godkendt til at have lærlinge, men at det rent faktisk kun er 26 virksomheder, der har lærlinge.

De 77 lærlinge i klyngevirksomhederne kunne blive til dobbelt så mange, hvis bare de lærlingegodkendte virksomheder udnyttede muligheden. Der er flest smede- og industriteknikerlærlinge, nemlig henholdsvis 19 og 10.

Den nye stilling som praktikkoordinator støttes af Den Maritime Fond.

I første omgang løber projektperioden i 12 måneder. I den periode skal der skabes et antal nye praktikpladser hos de maritime virksomheder på Fyn i samarbejde med uddannelsesinstitutionerne på Fyn. Der kan bygges på gode erfaringer fra Frederikshavn. En del af løsningen kan bl.a. være, at virksomhederne deler lærlingene. 

TV 2/FYN sender søndag klokken 19.30 et indslag om manglen på industriteknikere. Lars Hansen, formand for Syddansk Erhvervsskole og Metal i Odense, og Lars Lynge, formand for maskinbrancheforeningen DVF deltager i studiet.