I det fynske folks tjeneste

Unge fynboer går mod strømmen: Klar sejr til rød blok

I modsætning til de fleste andre steder i Danmark har de røde partier vundet en klar sejr på Fyn ved skolevalget 2017.

På landsplan vandt de borgerlige partier en knusende sejr med over 55 procent af stemmerne mod 45 procent til de røde partier. Men den fynske ungdom skiller sig markant ud fra deres jævnaldrende i Jylland. 

I alt 60.000 elever fra 8.-10. klasserne har de sidste uger ført valgkamp og valgt mærkesager og torsdag afgav eleverne så deres stemme til Skolevalget 2017.  Her til aften blev resultaterne offentliggjort.

På Fyn har eleverne stemt på 54 forskellige skoler, og i fem ud af otte fynske kommuner har de røde partier fået klart flertal. 

Læs også Nu stemmer de unge: Hvad tror du, de stemmer?

I Faaborg-Midtfyn Kommuner fik rød blok en kanonvalg med 62,1 procent af stemmerne, mens den røde blok fik 60,7 % af stemmerne i Nyborg. Kun i Assens, Kerteminde og Nordfyns Kommuner fik de borgerlige partier flere stemmer end rød blok. 

Socialdemokratiet er det største parti i næsten alle fynske kommuner, mens Venstre er landets største på landsplan.

Den fynske ungdom stemmer rødt i modsætning til ungdommen i flertallet af landets andre kommuner

Se resultaterne for hele landet og alle skoler her

Men selv om de blå partier løb med flest stemmer på  landsplan, er formålet med valget ikke at lave en meningsmåling blandt kommende vælgere.

Det forklarer Kasper Sand Kjær, der er formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, som står bag valget.

- Jeg håber, at der møder nogle elever op i skole fredag, der måske er lidt trætte, fordi de har fulgt valget i aften, men også nogle elever, som har meldt sig ind en politisk ungdomsorganisation, siger han.

- Ellers håber jeg, at de vil stille op til elevrådet eller bestyrelsen i deres lokale forening og på den måde gøre deres mening gældende.