I det fynske folks tjeneste

Unge har fået respekt for nytårsknaldet

I morgen skal det nye år skydes ind, og det betyder sædvanligvis travlhed på håndkirurgisk afdeling på OUH. Men selvom det er en travl dag, lader det til, at især de unge har forstået, at man skal passe på. Antallet af skader er halveret på to år.

På Odense Universitetshospitals håndkirurgiske afdeling gør de i disse dage klar til en af de travleste dage på året. Men selvom der er sat ekstra personale ind i skadestuen, er antallet af alvorlige hånd- og øjenskader gået i en positiv retning.

- Vi har helt klart set, at der kommer færre skader. For ti-tyve år siden var antallet af skader højere end nu. I dag er der ikke nær så mange alvorlige skader på hænder og øjne, siger Anders Lorentsen, der er overlæge på Håndkirurgisk Afdeling på OUH.

Fra nytår for to år siden til sidste år er antallet af alvorlige skader, der krævede indlæggelse, halveret, og det er især de unge, der har forstået de mange kampagners budskaber, vurderer overlægen:

- De unge udgør stadig hovedgruppen, men der er en tendens til, at de unge er blevet klogere, hvor antallet af ældre, der kommer til skade, ligger mere konstant.

Der er dog sat ekstra personale ind i skadestuen, for trods den øgede respekt for nytårsraketter, batterier og lignende, regner man stadig med, at det bliver en af de travleste dage på afdelingen.

- Der er stor sandsynlighed for, at vi får flere patienter, end vi plejer at få, fordi nytårsaften er en af de dage, der plejer at komme flest håndskader. Og vi har funktion for de sværeste håndskader for hele landet, så der er stor sandsynlighed for, at vi får nogle patienter, siger Anders Lorentsen.

Se statistikken over de seneste års skader i venstre side.

Se ulykkes-statistikken her