I det fynske folks tjeneste

Unge kriminelle skal pustes i nakken

Antallet af bandemedlemmer er steget eksplosivt. Men hvis fødekæden til banderne skal bremses, kræver det tidlig indsats og pusten i nakken, lyder det fra odenseansk ekspert. 

Bandeopgør i Odense. Men skal man forhindre unge under 18 i at blive kriminel, så skal der gribes langt tidligere ind.

Forældrekurser

Kriminelle bander har åbentbart ingen problemer med at rekruttere nye medlemmer. I følge Rigspolitiets banderapport fra 2008 var antallet af hårdkogte bandemedlemmer opgjort til 944. Men blot fire måneder senere var det tal steget til 1119.

Men hvis man skal forhindre unge i at gøre karriere inden for den kriminelle verden, så skal man overvåge hvert skridt og gribe ind inden, de brænder fingrene.

- Vi tager ud til forældrene med det samme, når der er problemer. Faresignal nummer ét er svigtende skolegang. Et andet er hashmisbrug hos unge på bare 12-13 år eller hyppig småkriminalitet. Så siger nogle: Vi har jo ikke rigtigt noget på dem endnu. Jamen, det får I, kan jeg love. De, der ender som storkriminelle, startede alle sammen med de her kendetegn uden nogen greb ind og stoppede det, siger Christian Frederiksen, der er leder af Ungdomsafsnittet i Odense Kommune til ritzau.

Han mener, at ansvaret for ofte bliver skubbet rundt uden nogen griber ind.

I Odense holder man forældrekurser, hvor forældrene lærer at navigere deres børn rundt i samfundet.

- Alt for mange forældre aner ikke, hvad deres børn laver, og hvem de er sammen med og de bliver chokerede, når de finder ud af det, siger Christian Frederiksen.