I det fynske folks tjeneste

Unge skal have fri kollektiv transport

Transportministeren vil lokke unge til at benytte den kollektive trafik med et nyt gavmildt forslag.

Unge mellem 16 og 19 år, der er tilknyttet en ungdomsuddannelse, skal have et såkaldt hypercard, som vil give de unge mulighed for at køre med al kollektiv trafik i alle døgnets timer for blot 300 kroner om måneden.

Sådan lyder et nyt forslag fra transportminister Hans Christian Schmidt (V), der onsdag har drøftet det gavmilde initiativ med forligspartierne på området.

- Vi tror, at rigtig mange unge vil efterspørge kortet, og dermed bliver de rigtig gode brugere af den kollektive trafik sådan, at hvis vi vinder ungdommen nu, så vinder vi også fremtiden, siger han.

Forslaget skal være en toårig forsøgsordning, som skal finansieres gennem den såkaldte Buspulje, som råder over 700 millioner kroner. 200 millioner kroner vil blive lagt til side om året til initiativet.

- Når vi nu har disse midler, så vil vi gerne bruge dem på noget, der kan gøre en forskel. Det kan dette ved at lokke flere til at bruge den kollektive trafik, siger Hans Christian Schmidt.

Den frie adgang til al kollektiv trafik, inklusiv eksempelvis S-tog og lokalbaner, gælder inden for det takstområde, hvor de unge brugere bor.

Forligspartierne på området har taget positivt imod forslaget.

- Det her er en rigtig god idé. Nu har vi længe prikket til regeringen, og så får vi endelig det fremskridt, vi har ønsket, siger De Radikales trafikordfører, Johs Poulsen.

Socialdemokraterne og SF bakker også op om forslaget, der træder i kraft 1. august. Men oppositionspartierne påpeger dog forvirringen i, at V, K og DF fra januar i år gjorde det op til 70 procent dyrere at anvende kollektiv trafik og nu trækker i land.

- Regeringen er blevet forskrækket, fordi så mange unge var utilfredse og klagede. Nu ændrer de kurs, fordi der snart er valg, siger SF's trafikordfører, Anne Baastrup, der er valgt på Fyn.

Hun påpeger, at hvis rød blok kommer til regeringsmagten, vil de indføre ordningen permanent.

Hvis de unge rejser på tværs af landet, vil hyperkortet have indbygget et DSB wildcard, der giver 50 procent rabat på hverdage.